„София квартет" отбелязва 267 години от раждането на Моцарт

„София квартет" отбелязва 267 години от раждането на Моцарт

Снимка: Фейсбук, София квартет

Провокативните артисти от „София квартет" отбелязват 267 години от раждането на Моцарт с концерт на 6 февруари. Събитието ще се състои от 19:00 ч. в Камерна зала „България“ в столицата.

Музикантите от най-стария квартет на Софийска филхармония ще зарадват столичната публика с Клавирен квартет № 1 в сол минор, KV 478 от Волфганг Амадеус Моцарт, с участието на Стефан Врачев, пиано.

В програмата ще прозвучи и Клавирен квартет в ла минор от Алфред Шнитке, и Струнен квартет № 9 в сол минор D173 от Франц Шуберт.

Билети на касата на Концертен комплекс България и онлайн.

За „София квартет"

В момента квартетът събира някои най-добрите музиканти в страната. Кристина Хинова (първа цигулка) е помощник-водач на групата на вторите цигулки в Софийската филхармония. Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на „Софийски солисти". Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийска филхармония, а доайенът на състава Валентин Геров е водач на виолите в оркестъра "СИФ 309" за записи на филмова музика, удостоен с редица отличия, сред които: Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци, наградата „Музикант на годината" на предаването на БНР Allegro Vivace и Държавното отличие „Златен век" за големи заслуги в областта на културата.

През годините членове на "София квартет" са били проф. Ангел Станков, Васил Вълчев, Джефри Дийн, доц. Николай Гагов, проф. Нанко Димитров, Николай Беспалов и др.

По-голямата част от произведенията в репертоара на „София квартет" са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а много студийни записи на състава са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония. Музикантите са осъществили световни премиери на редица нови произведения, написани специално за „София квартет".

Голямо признание за интензивната концертна дейност и високи изпълнителски постижения на „София квартет" е най-високото музикално отличие у нас – „Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 г. През 2017 г. съставът получава националната награда „Златен квартет" на името на „Акад. Марин Големинов". Наградата за принос в българската култура „Златно перо" е връчена на „София квартет" на 24 май 2018 г.

Стефан Врачев, родом от Пловдив, от шест годишна възраст започва да свири на пиано при първата си преподавателка Стела Ослекова. По-късно завършва средното музикално училище в родния си град в класа на изтъкнатата педагожка Росица Иванчева. През периода от 1984 – 1989 г. следва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" в гр. София със специалност пиано при известните клавирни педагози проф. Джулия и Константин Ганеви. Първият си концерт изнася на 13 години и оттогава е бил солист на различни български оркестри. Има различни концертни участия в Гърция, Италия, Великобритания, САЩ, Германия и много др. С Филхармонията е от 1989 г.

Стефан Врачев е музикант, който се вписва еднакво добре в много различни на пръв поглед стилове – от предкласика до джаз. Освен концерти с оркестъра, има и камерни изяви.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 44 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 146 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right