София се докосва до японско кино, икебана и кири-е

София се докосва до японско кино, икебана и кири-е

Снимка: pressstart.bg

В петък се открива изложбата „Японските изкуства – красота и мъдрост” в Ларгото в столицата

Общо 5 прожекции на японски филми ще бъдат излъчени в рамките 33-тите Дни на японската култура в България следващата седмица в столица.

Първата от тях е на 18 октомври като част от Японската галавечер на CineLibri, а останалите 4 - в „Панорама на японското кино“ между 20 и 23 октомври. И петте премиери ще се състоят в столичния Дом на киното, съобщиха организаторите от посолството на Япония в София.

Програмата на Дните на японската култура продължава с пълна сила вече втори месец, като още утре, 14 октомври, предстои да бъде открита изложбата „Японските изкуства – красота и мъдрост” в Ларгото в София.

Началото е от 18:30 ч. в подлеза на метростанция „Сердика“, входът е свободен, а организатори са Сдружение за икебана „Кагецу”, „Чадо Урасенке Танкокай България”, Клуб „Отагай” и Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”.

Освен изложба на композиции икебана, в 4-дневното събитие се включват също лекция и демонстрация на чайна церемония (15 октомври от 10, 13 и 15 ч), ревю на японски кимона и български носии (15 октомври от 13 ч),, както и презентация на тема: „Японските изкуства – влияние на религиозни, философски, политически и обществени фактори” (16 октомври от 10 ч).

В събота, 15 октомври, ще бъде открита още една изложба, този път с с наградени рисунки от 17-тия Световен конкурс за детско хайку "Градове". Входът и за нея е свободен, а мястото на провеждане е Столична библиотека, зала „София“ (пл. „Славейков“ 4). Експозицията ще представи творбите на 25 български деца, наградени в състезание за хайку с рисунка на тема „Градове“ на фондация JAL – Япония, със съдействието на Български хайку съюз. Изложбата ще продължи до 19 октомври.

На 18 октомври е японската галавечер на CineLibri и прожекцията на филма „Тонби“ в Дома на киното. На същото място от 20 до 23 октомври в рамките на Панорамата на японското кино зрителите могат да видят „Красива звезда“ по мотиви на новела от Мишима Юкио, „Банан? По това време на нощта?“, „Мечът на умиротворението“ и „Почти чудо“.

Предпоследното събитие от тазгодишното издание на „Дни на японската култура в България“ обединява три концерти под мотото „Пулсът на Япония в сърцето на България“.

С концертно турне във Варна, Пловдив и София съответно на 20, 22 и 24 октомври дуо Велина Петкова – цигулка и Юске Хосака – пиано – докторанти от Национална музикална академия „Проф. П. Владигеров“, ще изпълнят японска камерна и клавирна музика. Програмата включва премиерно изпълнение за България на Соната за цигулка и пиано от Акира Ифукубе, както и други произведения от емблематични за Япония композитори като Тору Такемицу и Даи Фуджикура и има за цел да популяризира японската класическа музика в България.

„33-тите Дни на японската култура“ ще приключат с цели 4 уикенда с Кири-е Академия в рамките на ноември. Уикенд сесиите ще се проведат в София и изискват предварителна регистрация. Организатор е СНЦ „НАКАМА“, а подкрепа – както и за останалите събития – е оказана от Посолство на Япония в Република България.

Kири-е е познато в България сравнително отскоро, но в последно време набира все по-голяма популярност сред почитателите на Япония и японските изкуства. Академията цели да надгради над работилничките, които по принцип се провеждат по време на различни събития и да помогне на хората с интерес към кири-е да добият повече знания по темата, да опитат различни техники и материали и др. Фокусът на заниманията ще бъде върху цветното кири-е.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right