Стара София възкръсна в книга на сладкодумеца Драган Тенев

Стара София възкръсна в книга на сладкодумеца Драган Тенев

Снимка: Столица.bg

Със спомените си за София по времето, когато тя е „все още тристахиляден град“ с „тихи периферни улички“, Драган Тенев ни повежда на вълнуваща разходка из емблематичните кътчета на столицата. Книгата излезе преди броени дни с логото на „Българска история“.

Настоящото издание на „Тристахилядна София и аз между двете войни“ излиза близо 30 години след първото публикуване на ръкописа. Чест прави на „Българска история“, че възкресява текст, интересен за най-широка читателска аудитория.

От прочутите кафе-сладкарници „Сан Суси“ и „Роял“, през оживената ул. „Търговска“ с красивите ѝ фасади, бирарията на братя Прошек и ресторант „Батенберг“, до кино „Модерен театър“ – това са маршрутите, описани от Драган Тенев. Пленяващи съзнанието истории придружават пътешествието...

Сред тях са запознанствата на автора с легендарния спортист Дан Колов, със Стоян Михайловски, написал текста на химна „Върви, народе възродени“ и с Евгения Марс, която  кани автора в дома си и лично му прочита писмата, които и е изпратил Иван Вазов. А Драган Тенев, развълнуван от чутото, целува ръка на достолепната дама.

Интересно е родословното дърво на автора. В „Трихилядна София и аз между двете войни“ той дава обилна информация за предците си. Изключително атрактивни са описанията на старите софийски фотоателиета, за които авторът пази конкретни спомени. Драган Тенев проследява и паметни моменти от историята на града – например  първото издание на конкурса „Мис България“ и навлизането на „говорещия филм“.

Благодарение на богатата си обща култура, увлекателен стил и не на последно място познанството си с голяма част от градския културен елит, Драган Тенев ни представя една изключително пъстра и романтична картина на стара София и нейните жители. Юрист по професия, Драган Тенев е личност, която умее да завързва приятелства. Културните му интереси го отвеждат в домовете на известни артисти и музиканти.

Той гостува и на голямата оперна артистка Констанца Кирова, която е гледал в нашумялата постановка на „Хубавата Елена“ от Офенбах в Софийската опера. В уютния си апартамент на улица „Елин Пелин“ Констанца Кирова доверява пред Драган Тенев любопитни истории от кариерата си. Авторът е на „ти“ и с оперетния жанр. Занимателни са описанията на артистите от театър „Одеон“, сред които блести ненадминатата по красота и обаяние Мими Балканска. Тинка Краева, Коста Армянов, Битуш Давидов също са любимци на столичната публика.
 
Елиана Митова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right