Стартира зимният семестър на "Европейско кино за учащи"

Дом на киното

Снимка: Дом на киното

Специалната програма "Европейско кино за учащи" ще се проведе за пореден път в Дом на киното. Тя се финансира от Програма „КУЛТУРА“ на Столичната община. 

Първата прожекция е днес, 28 януари от 17 часа, а филмът, който ще видят зрителите е със заглавие "Без милост" на световноизвестния режисьор Фатих Акин, чиято премиера беше в официалния конкурс на Кан. Даян Крюгер беше удостоена с наградата за най-добра актриса в първата си роля в немскоезичен филм в кариерата си. 

Лентата разказва за отчаяна и решена на всичко жена, която държи на възмездие за избитото си семейство и жестоко наказание за нео-нацистката групировка „National Socialist Underground”. Филмът получи още една престижна награда. Тази на Холивудската международна преса „Златен Глобус“ в категорията чуждоезичен филм.

Филмът "Да живее България" е едно от българските заглавия в програмата. Документалната творба е на Адела Пеева. Тя изследва границите между родолюбието и национализма. На 4 февруари от 18 часа режисьорката ще се срещне с ученици и студенти, за да разкаже за специфичните особености на документалното кино и е част от реализирането на „Кинофабрика“, посветена на различните професии във филмовото изкуство.

Екранизацията на Албер Дюпонтел по едноименния роман на Пиер Льометр "Ще се видим там горе" ще бъде представена на 11 февруари 2019 г. Във филма трима оцелели след Голямата война, които след примирието през ноември 1918 година се опитват да намерят отново мястото си в голямата мозайка на живота, преплитат съдбите си. Лентата печели пет награди "Сезар". 

В 88 СУ „Димитър Попниколов“, кв. Овча Купел ще има прожекция на филма "Пеле: Раждането на една легента" на 13 февруари. Екранизацията е посветена на футболния майстор Пеле. Филмът е биографичен, а разказът започва от времето, когато той е само на 9 години и минава през неговия дълъг път към успеха. Той е най-младият футболист, който печели Световната купа, когато е на 17 години

На 18 февруари отново в "Дом на киното" младежката публика ще има възможността да гледа дебютният филм на Павле Вучкович "Панама". Екранизацията получи номинация за „Златна камера” в Кан ’15. Жанрът е любовна драма със заплетен сюжет, като в хода на действието Йован разбира, че неговата половинка Мая, може би, води паралелен живот. 

Най-новата творба на Алексей Герман-младши "Довлатов" имаше своята премиера на Берлинале 2018 и непосредствено след това беше представена в София лично от актьора Милан Марич, който изпълнява главната роля във филма и беше член на международното жури на София Филм Фест. В програмата на „Европейско кино за учащи“ „Довлатов“ ще бъде представен на 25 февруари.

На 1 март младите киномани ще имат възможност да видят и дебютния филм на полският режисьори Кшищоф Зануси,  – „Структурата на кристала“, появил се на екран в далечната 1969 година. Филмът е драма за кариерата, приятелството и философията на живота. Протагонистите във филма са двама талантливи физици – единият напуска града, за да заживее на село и да стане метеоролог, а другият има брилянтна научна кариера. И двамата обаче са обзети от морални дилеми относно житейските си избори…

Празничният 1 март ще бъде допълнен и с още един филм-събитие – „Нашият шошканини“ на Георги Стоев – Джеки. Лентата ще бъде представена от неговия екип в 20:00 часа в Дома на киното, а след края на прожекцията виртуозните Ицко Финци, Симеон Щерев – Банана и композиторът Стефан Димитров ще изненадат зрителите с импровизирана музикална програма във фоайето на киното.

На 6 март, в 18:00 часа българският документален филм "ФСБ" ще завърши семестърът на програмата „Европейско кино за учащи“. Димитър Митовски е режисьор на филма, който е посветен на легендарната българска рок-гру­па „Формация Студио Балкантон“. Тази прожекция се посвещава на паметта на Ивайло Крайчовски - Пифа, дългогодишен басист на формацията и музикален директор на София Филм Фест… 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Общинският Дом на културата „Средец“ отпразнува с концерт 50-а го......

С празничен концерт тази вечер Общинският културен институт – Дом на културата „Средец“ отбеляза 50-го...

Прочети още keyboard_arrow_right