Столична библиотека награждава писател и читател на 2019 г.

награди на годината

Снимка: Столица.bg

Библиотеката на София организира церемония по връчване на „Годишни награди“ на Столична библиотека 2019 "Писател на годината & Читател на годината". Церемонията ще се състои на 17 декември 2019 г., вторник, от 12:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека, ет. 1, пл. „Славейков“ 4.
 
Освен писател и читател на годината, ще бъдат дадени призове и за партньори и медии, популяризирали дейността на библиотеката.А ето и кои са отличените в различните категории: 
 
Писател на годината на Столична библиотека – Захари Карабашлиев (най-четен автор на художествена литература) с „Жажда“, „Хавра“ и „18% сиво“.
В топ 10 на най-четените съвременни български писатели в библиотеката са: Георги Господинов, Владимир Зарев, Стефан Цанев, Цочо Бояджиев, Калин Терзийски, Милен Русков, Алек Попов, Недялко Йорданов и Елена Алексиева.
 
Най-четена книга от съвременен български писател – „Юлски разкази“ от Здравка Евтимова.
 
Най-четен автор на научна и научно-популярна литература – Христо Христов с „Погубената България“ (в съавторство с Вили Лилков), „Секретното дело за лагерите“, „Тайните фалити на комунизма“ и „Тодор Живков“.
В топ 10 на най-четените автори на научна и научно-популярна литература са: Калин Тодоров, Симеон Идакиев, проф. Владимир Чуков, проф. Николай Овчаров, Юлияна Антонова-Мурата, акад. Георги Марков, Боян Петров, Димитър Бербатов и Христо Стоичков.
 
Писател на годината – детски автор – Радостина Николова с поредицата за „Мотовете“.
В топ 10 на най-четените съвременен детски писатели са: Милен Хальов, Екатерина Антонова, Галина Златина, Петя Кокудева, Мая Дългъчева, Божана Апостолова, Юлия Спиридонова, Емил Конрад и Стефи Петкова.
 
На церемонията ще бъдат връчени награди в следните категории за най-активни читатели:
Читател на годината – Калина Иванова;
Читател на детска литература – Веселин Балачев (10 г.);
Най-малък читател – Криси (4,5 г.).
 
Награди за успешно партньорство:Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия;А1;Природен парк „Витоша“.
 
Награда за дарител: Константин Чипев 
Гостите ще могат да видят най-новото дарение от внука на Константин Стоилов – Константин Чипев: „История на българите“ от Константин Иречек, „Веда словена“ от Стефан Веркович, първо издание, „Български народни песни“ от братя Миладинови, първо издание 1861 г., списание „Читалище“, 1870 и др.
 
Гости на церемонията ще бъдат носители на миналогодишни награди на Столична библиотека, членове на Обществения съвет, журналисти, издатели, писатели, медии и наши партньори, като акад. Георги Марков, Николай Овчаров, Георги Константинов, проф. Михаил Неделчев, Мирела Иванова, Владимир Левчев, Марин Бодаков и др.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

НАТФИЗ даде сцена на ученици, които изпълниха стихове от утвърден......

Каквото и да си говорим за поезията, едно е сигурно: тя определено е на мода, и то в най-добрия смисъл. Вдъхновяващо е д...

Прочети още keyboard_arrow_right