Столична библиотека отбелязва 150 години от рождението на Антон Страшимиров

-

Снимка: Столица.bg

Столична библиотека и читалище „Антон Страшимиров“ отбелязват съвместно 150-годишнината от рождението на големия български писател Антон Страшимиров, съобщават от библиотеката.

На 27.06.2022 г. от 18 ч. в кино Влайкова ще се състои откриване на документална изложба „Аз ще посветя себе си на българина и българското“, реализирана от Столична библиотека, и прожекция на емблематичната телевизионна екранизация на пиесата „Вампир“ на Антон Страшимиров.

Антон Страшимиров е един от първите модернисти в българската литература, многостранна творческа личност – белетрист, драматург, публицист, издател, народопсихолог и заедно с това общественик, политик (депутат в три Народни събрания), бунтар (четник в четата на Яне Сандански), съучредител на Комитета за защита на евреите. Той принадлежи, както пише Минко Николов, „към художниците, които са винаги на път, подгонени от събитията, разпалени от нови идеи, претоварени от безброй сюжети.“

Изложбата от 10 постера с фотоси и архивни документи проследява повратни моменти от живота на Антон Страшимиров, отбелязва важните теми в творчеството му. Представени са и оригинални първи издания на книгите на писателя, периодични издания с негови статии и очерци.

Посетителите ще могат да видят биографичната книга „Творчество и живот“ 1931 г. с автограф, първите публикации на знаковите пиеси „Свекърва“ и „Над безкръстни гробове“, публикувани в сп. „Български преглед“, първия опит за роман, пътеписи, очерци, народоведчески студии.

Проф. Михаил Неделчев ще открие изложбата и представи творчеството и житейският път на бележития българин. Паметната вечер ще продължи с прожекция на българския игрален филм „Вампир“ на БНТ, базиран по едноименната пиеса на Антон Страшимиров. Сценарист и режисьор е Павел Павлов, който ще се срещне и сподели с публиката интересни моменти от реализацията на филма. Оператор - Иван Варимезов, музиката е на Румяна Цинцарска. Филмът е заснет през 1991г. и премиерата му по БНТ е през 1992г. В ролята на ханджийката Малама е незабравимата Невена Коканова. Участват още Васил Бинев, Андрей Баташов, София Кузева, Васил Банов, Ани Бакалова, Люба Алексиева.

Документалната изложба на Столична библиотека ще гостува в кино Влайкова от 27 юни до 1 юли 2022г., а после ще може да се разгледа и в залите на библиотеката на пл. Славейков.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 44 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 146 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right