Столична библиотека отбелязва професионалния празник на българските библиотекари

-

Снимка: Столица.bg

Най - голямата публична библиотека в страната - Столична библиотека, представя празнична програма „Съхраняваме и пренасяме българското слово през вековете“ и Ден на отворените врати. Събитието ще се проведе в деня на Светите братя Кирил и Методий и на професионалния празник на българските библиотекари - 11 май, петък.

Програмата предвижда в 12 часа известни поети и писатели, съпричастни към каузата на библиотеките, като Георги Константинов, Теодора Димова, Мирела Иванова, Деян Енев, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Виктория Бешлийска и Роман Кисьов, да отправят свои послания за книгите, четенето, библиотеките и библиотекарите. А емблематичният вокален ансамбъл „Елици“ към НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ с ръководител Даниел Иванов ще изпълни автентични църковнославянски песнопения за читателите и посетителите на библиотеката и гостите на столицата.

Ще бъде представена и документалната изложба „Жажда за знание – поход към образование. Образът на българското училище - краят на XIX - началото на XX век”. Експозицията съдържа старопечатни учебни издания, сред които: „Начална граматика за изучение българский язик” (1870), „Писменница на славянскй-а язик” (1847) от Иван Момчилович, „Славянобългарское дереводство” (1835) от Неофит Бозвели, „Извод от физиката” (1849) от Найден Геров, „Начални алгебри-чески уроци” (1859) с превод от Х. Ваклидов, както и някои от първите периодични учебни издания – сп. „Ръководител на основното учение” (1874), „Наставник за учители и родители” (1880). „Народен учител” (1886) и др. От музейната колекция „Личната библиотека на д-р Константин Стоилов“ са показани „Законопроект за отваряне на висше училище в София” (1888), „Закон за висшето училище в София” (1896).

Посетителите ще могат да разгледат и тематични постери, посветени на празника на първоучителите - 11 май, на техните ученици и последователи.

В празничната програма са включени още :
- Връчване на награди за най-активни участници в доброволческата кампания „Библиотекар за един ден“
- Връчване на традиционните награди на Директора на Столична библиотека „Библиотекар на годината“

През целия ден за децата в Детския и Американския център и Тийн лабора-торията ще има интересни stem игри, арт ателиета, видеопрожекции, атрактивни занимания с ботове, 3D писалки и др.

Денят на отворените врати и инициативата „Библиотеката отвътре“ предлага на посетителите не само да разгледат новите модерни читателски и библиотечни зони, но и уникалните музейни пространства на библиотеката с Личните колекции на Константин Стоилов и Симеон Радев, дарени на Столична библиотека.

За всички желаещи по традиция ще има безплатни читателски карти, съобщават от библиотеката.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Добромир Банев: Поезията е танцът на думите...

С нова книга любимият на няколко поколения поет Добромир Банев ще зарадва почитателите си през ноември, научи Столица.bg...

Прочети още keyboard_arrow_right