Столична библиотека отбелязва с изложба 90 години от рождението на Румен Скорчев

Столична библиотека отбелязва с изложба 90 години от рождението на Румен Ск

Снимка: Столична библиотека

Столична библиотека представя експозиция на големия български художник акад. Румен Скорчев, посветена на 90-години от рождението му. Официалното откриване на изложбата ще се състои утре – 5 октомври, от 17:30 ч. в галерия „София” на Столична библиотека. Експозицията ще бъде представена от известния изкуствовед проф. Чавдар Попов. Посетителите могат да разгледат изложбата до 11 октомври, посочват от библиотеката.

Юбилейната изложба с ценни графики и илюстрации разкрива сакралната връзка между слово и визия, превръщането на поетичните строфи в магически образи. Експозицията включва 40 рисунки и литографии на Румен Скорчев към поезия и проза на известни български и чужди автори.

Показани са илюстрации към стихосбирката на Радой Ралин „Всичко ми говори”(1975), стихосбирката на Иван Давидков „Момче с фенерче”(1981), романа на Ивайло Петров „Хайка за вълци”, стиховете на Джон Кийтс, Тарас Шевченко, Хуан - Рамон Хименес и други автори.

Посетителите ще могат да видят и книги с литературните творби, вдъхновили Румен Скорчев.

В допълнение към арт експозицията, като музикален фон ще звучат „Три поеми за сопран, струнни и ударни инструменти”, създадени от известния български композитор Георги Минчев и поета Павел Славянски, по мотиви от гравюри на Румен Скорчев.

Във фонда на Столичната библиотека се съхраняват стотици оригинали на изобразителното изкуство, между които особено място заемат 60 творби на Румен Скорчев, част от тях дарени лично от самия него, а след смъртта му предоставени от съпругата му. 

Името на Румен Скорчев е сред най-големите български графици и  илюстратори. Той е бил художествен редактор на книги, албуми и периодични издания. Дългогодишен професор по илюстрация и оформление на книгата в катедра „Графични изкуства” на Национална художествена академия. Негови творби са част от колекциите на редица български и чуждестранни галерии (НХГ, СГХГ, областните галерии в страната, галерия „Албертина“ – Виена, музея „Виктория и Албърт“ – Лондон, Национална галерия – Вашингтон и др.).

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right