Столична библиотека показва личната библиотека на Симеон Радев

-

Снимка: Столица.bg

Библиотеката на София посреща рождения си ден с откриване на музейно пространство „Личната библиотека на Симеон Радев“, с нова Коуъркинг зона за учене и работа и поетично-музикално пладне “Есенни съзвучия на площада“, съобщават от институцията.

На 24 октомври 2022 г. една от най-старите култови културни институции в София – Столична библиотека навършва 94 години от създаването си. Най-голямата публична библиотека в страната разполага с фонд от 1 милион и 200 хил. книги, 5 филиала , модерен детски Център, дигитална Тийн лаборатория и най –голямото ни богатство – близо 79те хиляди читатели. За нашите читатели и потребители са достъпни: най-богатият документално-информационен архив за историята на София, електронен каталог с 250 хил. тома книги, български и чужди цифрови ресурси, Wi Fi зони, образователни и информационни услуги.

Библиотеката на София само за една година има 16 хил. нови читатели, 490 хил. заети книги, 19 хил. нови заглавия на издания и 500 хил. посещения.
Столична библиотека отбелязва този рожден ден освен с открития през пролетта нов Филиал Овча купел и с откриване на музейно пространство „Личната библиотека на Симеон Радев “ и на иновативна читателска Коуъркинг зона за учене и работа.

Музейно пространство „Личната библиотека на Симеон Радев“ ще бъде открито на 24 октомври в 11 часа. Личната библиотека на големия български писател, историограф, публицист, дипломат и интелектуалец Симеон Радев се прибави към колекциите на Столична библиотека като дарение от Държавна агенция „Архиви“. Съдържа 2252 тома книги и периодика на български, руски, английски, френски, немски, сръбски, италиански и румънски езици, от които 75 издания от XIX век, а останалите са от началото до средата на XX век.

В музейното пространство са представени уникални издания с автографи – на Кирил Христов, Атанас Далчев, Андрей Протич, Михаил Арнаудов, Коста Църнушанов и др., първи издания на Димитър Шишманов, Кирил Христов, Константин Величков, Николай Райнов, Теодор Траянов, Пенчо Славейков, Дора Габе. Интерес представляват ценни библиофилски издания като събрани съчинения на Молиер 1849/1850 г., поетични книги на Ламартин 1858/1860г., „Цариградски сонети“ на Константин Величков 1899г., речник на българския език на Найден Геров 1895г. Особено място в експозицията заемат личните вещи на Симеон Радев и неговата съпруга известната художничка Бистра Винарова, както и автентични старинни семейни предмети и мебели - работно бюро, холна маса с кресла, скрин, настолна лампа, куфари, с които е пътувал в чужбина като дипломат и др. оригинални вещи.

Музейната експозиция е част от проекта „Познатият непознат Симеон Радев“ на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, спечелен от Столична библиотека, на обща стойност 70 хил. 300 лв. С проекта екипът на Столична библиотека ще постигне креативно социализиране на част от националното културно-историческо наследство, съхраняване на историческата памет за знакови български личности и приобщаване на младото поколение към богатата ни духовна история и национална идентичност.

Музейното пространство, посветено на Симеон Радев, заедно с експозицията на Константин Стоилов, ще бъде част от бъдещия Литературен музеен комплекс „Бележити българи“, в който ще се представят личните библиотеки на Кирил Христов, Пенка Шишманова, Петко Тихолов, Васил Пундев и др. видни интелектуалци, чиито библиотечни колекции са дарени на Столична библиотека .

Също на 24 октомври от 11,45 ч. ще бъде открита коуъркинг зона - ново споделено пространство за усвоявания на иновативни знания и умения за младите хора от 14-28 год. възраст. Тя предлага на читателите комфортен ергономичен дизайн на индивидуалните работни кътове, които лесно се трансформират в по-големи конфигурации, високоскоростен интернет, свободен и безплатен достъп до всички книжни и информационни ресурси на библиотеката, консултантска и техническа помощ, ползване на лаптоп/компютър, кътчета за релакс.

Поетично-музикално пладне “Есенни съзвучия на площада“ е с начален час 12,00 часа. Участие в него ще вземат писателите Владимир Зарев, Георги Господинов, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Йордан Ефтимов, Амелия Личева, Анжела Димчева, Роман Кисьов, Аксиния Михайлова, Иван Христов, Димитър Кенаров. Музика от саксофониста Иван Бороджиев и дуета Ели Раданова (вокал) – Венци Дреников (клавишни).

В Деня на отворените врати - 24 октомври всички филиали и Детският център на Столична библиотека ще представят свои интересни инициативи и всеки желаещ ще може да получи безплатна едногодишна читателска карта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В аулата на Софийския университет ще прозвучи Stabat Mater от Дж.......

"Европейски музикален фестивал" кани почитателите на сакралната музика на Великденски концерт с безсмъртната барокова тв...

Прочети още keyboard_arrow_right