Столична библиотека с интерактивно студио за рождения си ден

рожден ден

Снимка: Столица.bg

 
Столична библиотека навършва 91 години от създаването си на 24 октомври. Рожденикът "черпи" своите приятели и почитатели с различни събития. И за да бъдат нещата като на истински празник, Столична библиотека ще награди своя 57-хиляден читател. Ето и част от събитията:
 
Интерактивно студио
Алтернативно пространство за неформално образование и знания, където книгите и четенето се съчетават с нови активности и игри.  В студиото децата ще могат с 3D очила да се разхождат из музеи, галерии и исторически места; да слушат концерти и да посещават детски театрални постановки; да рисуват и да създават 3D анимации; имат интернет достъп до „Scratch“ програмиране и програми за проектиране на обекти и създаване на „продукти“ от поколението „Digital native“ (цифровите аборигени), което познава света предимно през интернет и не може да живее без мрежата. Студиото е подходящо да лица от 7 до 15-годишна възраст, а 3D очилата – над 12-годишна възраст. Старт на събитието ще даде госпожа Деница Сачева – заместник-министър на образованието на 24.10.2019 г. от 12 часа в Детски център.Студиото е подарък от един от големите телекоми. 
 
„Непоказвани оригинали от Румен Скорчев“
Графики на проф. Румен Скорчев от фонда на Столична библиотека. Ще бъдат представени  15  картини от  цикъла с илюстрации по произведения на А. С. Пушкин, създаден през 1981 г.  и „Родопчанка“, рисувана през 1962 г. още докато художникът е студент в Художествената академия, която е дарение от съпругата му Ели Скорчева.
23.10. – 1.11.2019 г., Детски център 
 
„Непоказвани издания от личните библиотеки на видни личности“
Изложбата ще представи книги с автографи от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев и непоказваните получени през последната година дарения, като Константин Иречек „История на българите“, първо издание на немски език, което излиза едновременно и на чешки, „Веда словена“ на Стефан Веркович т. 2 първо издание. Екземплярът е специално подвързан и надписан за д-р К. Стоилов, Братя Миладинови „Български народни песни“, първо издание 1861 г. Загреб, списание „Читалище“, издание на българското читалище в Цариград, година първа, 1870, дипломата на К. Стоилов от Хайделберг и др. На събитието ще присъства правнукът на Константин Стоилов – Константин Чипев.
24.10.2019 г., 11:30 ч., Мраморно фоайе партер
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right