Столична библиотека ще награди Читател, Поет и Писател на годината

-

Снимка: Столична библиотека

За осми път Столичната библиотека ще връчи наградите "Писател на годината" и "Читател на годината", съобщават от библиотеката. Церемонията ще се състои на 17 януари (вторник) от 12:00 ч. в зала 3 етаж.

Изборът най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронния каталог. Ето и кого ще отличи тази година библиотеката на София:

Писател на годината - Георги Господинов („Времеубежище“, „В пукнатините на канона“, „Физика на тъгата“)
Писател на годината - автор на най-четена книга - Захари Карабашлиев с книгата му „Опашката“

Най-четени автори на художествена литература са:
Виктория Бешлийска („Глина“, „Сърце“)
Георги Бърдаров („Absolvo te“, „Аз още броя дните“)
Здравка Евтимова („Кръв от къртица“, „Зелените очи на вятъра“, „Юлски разкази“)
Сред най-четените съвременни български писатели в библиотеката са и: Владимир Зарев, Теодора Димова, Стефан Цанев, Алек Попов, Ивинела Самуилова, Деян Енев, Калин Терзийски.

Най-четен поет в Столичната библиотека е Иван Ланджев („Ти, непрестанна новина“, „Ние според мансардата“, „По вина на Боби Фишер“). Втора е проф. Амелия Личева („Зверски кротка“, „Трябва да се види“, „Моите Европи“), а на трето място е доц. Йордан Ефтимов („Още ли не са открили отсъствието ми“, „Доказани теории, окончателни експерименти“, „Сърцето не е създател“)
Сред най-четените автори на поезия са още Кристин Димитрова, проф. Пламен Дойнов, Мирела Иванова, Недялко Йорданов, Георги Борисов , Силвия Чолева, Бойко Ламбовски, Аксиния Михайлова.

Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература е проф. д-р Петър Стоянович („Фердинандеум“, „Между Дунав и Нева“, „Сборник по повод 70-годишнината от блажената кончина на Н. В. Борис III цар на българите (1943-2013)“, „Междуцарствието, кризата и битката за българския трон (1886 – 1887)“. На второ място в касацията на библиотеката е Тони Николов („Спомнена София“, „Бленувана София“), а на трето - Проф. Вили Лилков („Погубената България“, „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност“, „Доблест и наказание“, „Стопанските абсурди на българския комунизъм“).
Сред най-четените автори на научна и научнопопулярна литература са: Юлияна Антонова-Мурата, Стойчо Керев, Симеон Идакиев, проф. Пламен Павлов, Слави Панайотов, Мадлен Алгафари, Иван Михалев и Елина Цанкова.

Наградата за най-четен автор на биографични книги ще получи Катя Зографова („Бележити жени на / за България – От Кера Тамара до Петя Дубарова“, „Фани Попова-Мутафова – житие и страдание“)

В категорията "Най - четен автор на детска литература" ще бъде отличена Катя Антонова за нейната поредица за феята Ванилия. Втора е Цвета Брестничка („Небивалици с буквите от А до Я“, серията „Вълшебната гора“ и книгата „Истории с крачета“), а на трето място читателите са класирали Слави Стоев с поредицата „Лиско Лис и приятели“ и книгите „Играчките на Моника“ и „Сбогом, Страшен чехъл!“.
Сред най-четените детски писатели са и Мая Дългъчева, Магдалена Такачова, Николай Пенчев, Милен Хальов, Петя Кокудева, Петя Александрова, Юлия Спиридонова.

Специална награда на директора на Столична библиотека ще получи проф. Кирил Топалов.

За Читател на годината ще бъде отличена Станимира Дойчинова - екскурзовод в НИМ. Ще бъдат отличени още 8-годишният Виктор Попов и Александра Петрова на 18, както и Най-четящото семейство в столицата - семейство Добреви.

Сред медиите, най-атрактивно представящи арт инициативите и кампаниите за насърчаване на четенето, книжовното наследство и дигиталните ресурси на Столична библиотека са bTV „Тази сутрин“, БНТ Новини, Нова телевизия, БНР – Радио София, както и журналистката Силвия Недкова от сайта „Площад Славейков“.

Читателската аудитория на най-старата културна институция на София и най-голямата публична библиотека в България наброява 81 хиляди. През 2022 г. Столична библиотека предложи на читателите си близо 21 000 нови заглавия на книги, като 25 % от тях са на български класици и съвременни автори, съобщават още от библиотеката. От там отчитат засилено търсене на съвременна българска художествена литература, на издания, свързани с актуални проблеми на съвремието, приложна психология, медицина и здраве, политически науки, история, езотерика, книги за самопознание, екология, спорт и пътешествия. И през 2022г. на особена популярност се радват мемоаристиката, биографиите и автобиографиите на наши известни обществени личности и популярни арт звезди.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right