Столична библиотека стартира лектория „Светът на физиката на живо“

Плакат лекция физиката на живо

Снимка: Столична библиотека

Столична библиотека, катедра „Физика“ при Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и списание „Светът на физиката“ стартират лектория „Светът на физиката на живо“ с публични лекции от известни наши учени –автори на списанието. Защо е важно да учим физика? Защото Всичко, което в химията е научно, е физика, а другото е само кухня, както е казал Лев Ландау – лауреат на Нобеловата награда за 1968 г.

Първата лекция ще е посветена на Светлината, лазерите и Нобеловата награда по физика за 2018 г.“ и ще бъде изнесена от проф. дфн Александър Драйшу – декан на Физическия факултет при СУ „Климент Охридски“.

В лекцията на достъпно ниво ще бъде представена физиката на лазерите (устройства, излъчващи светлина с уникални свойства), които са с многобройни приложения в индустрията, медицината, науката и бита, довели до едни от революционни открития в света. Нобеловата награда за физика през 2018 г. е бе за постижения в лазерната оптика и е разделена наполовина между Артър Ашкин и Жерар Муру и Дона Стрикланд (третата жена в света , която получава Нобелова награда по физика след Мария Кюри и Мария Гьоперт-Майер).

Другите лекции ще бъдат: проф. Леандър Литов – „Кратка история на Вселената – поглед от ЦЕРН“, проф. Иван Дуков - „Периодичната таблица на Менделеев: минало и настояще“ – по случай 150 години от създаването на Периодичната таблица, проф. Бойко Рангелов – „Странни земетресения около Малдивските острови“, доц. Мариана Кънева – „Физика и живопис“ и др.

Началото ще бъде дадено на 14 февруари от 17:00 часа в Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4А, вход е свободен!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right