Столична галерия представя големите модернисти на ХХ век

-

Снимка: Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5

Графики на големите модернисти на ХХ век ще могат да се видят от 7 декември до 21 януари в София. Изложбата включва произведения на Салвадор Дали, Хуан Миро, Пикасо, Анри Матис и др. Някои от графиките ще бъдат представени на българската публика за първи път.

Експозицията по традиция ще бъде открита на 7 декември от 18:30 ч. в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5.

В селекцията от графични творби за първи път ще могат да се видят част от графиките от „Балетните танцьори“, ръчно подписани от Пикасо с молив и в ограничен тираж; любимата серия на Салвадор Дали „Божествена Комедия“ с няколко гравюри на дърво, както и селекция от цветни литографии на Хуан Миро.

Любителите на изкуството ще имат възможността да се докоснат на живо до изключителните експонати на Пабло Пикасо от серията “Carnet de la Californie” /портфолио, включващо 25 литографии, от изданието 500, отпечатано от ателие Mourlot, Париж/, литографии от серията „Балетните танцьори“; Творби на Салвадор Дали от серията Библия Сакра, която съдържа текста на Библията със 105 цветни литографии /смесена техника/, създадени през 1963 г. – 1964 г. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора, издадена е от Ридзоли едишънс – Милано, Италия, творби от серията „Божествена комедия“- съкровището на италианската литература на Данте Алигиери, е съпътствана с испанския сюрреализъм на Салвадор Дали. Акварелните илюстрации на книгата са създадени около 1960 г. Дали създава 100 разкошни акварела в изпепеляващо напомняне за рая, ада и чистилището в отговор на текста на Данте.

Част от картините идват от прочутото Ателие „Мурло“ в Ню Йорк, най-големият в света издател на оригинално графично изкуство, което работи с творците. Ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби на модернистите и Ателието.

Входът за експозицията е свободен. Всички творби могат да бъдат закупени на място в столичната галерия или от всяка точка на България на обновения сайт на "Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5"

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right