Столична галерия разказва историята на емблематична софийска сграда

-

Снимка: Столица.bg

Столичната галерия Credo Bonum представя експозиция, посветена на 110-годишнината от създаването на сградата, в която вече две десетилетия се помещава галерията.

Емблематичната сграда на ъгъла на улиците „Славянска” и „Бенковски” отдавна се е превърнала в един от символите на столицата. Малцина знаят, че зад стените на тази необикновена сграда са скрити 110 години българска история.

„Историята на създателите, построили дом на българския бизнес. Историята на първото поколение родни архитекти, променили завинаги облика на София. Историята на талантливите декоратори, придали на интериора неповторим облик. Историята на реставраторите, които преди повече от 20 години връщат блясъка на сградата. Историята на една сграда, която заедно с България преминава през войни, разрушения и преврати, многократно е преустройвана, сменя собственици и предназначение, но продължава да се издига като паметник в европейското сърце на столицата“, отбелязват организаторите на експозицията.

В изложбата, озаглавена „Векът на зданието”, столичани и гостите на града ще могат да чуят оригиналните дискусии, предшестващи архитектурния конкурс от 1911 г., запазени в Държавна агенция „Архиви". На стените на галерията ще могат да се видят документални снимки от стара София - плод на изследователския труд на Виктор Михайлов. Посетителите ще могат да разгледат и чертежи и архитектурни планове, издаващи оригиналния замисъл на блестящото архитектурно трио “Димов, Ничев и Фингов”, за които разказва д-р Боряна Вълчанова. Изложбата открива и самоличността на декораторите на интериора, сред които се откроява името на Харалампи Тачев, проектирал уникалните 48 емблеми на занаятите в Заседателната зала на втори етаж. Не на последно място, изложбата ни разхожда из сградата, показвайки различни кътчета от тази забележителна постройка, уловени от фотографите Росина Пейчева, Галя Йотова и Добрин Кашавелов.

По време на изложбата в галерията ще има съпътстваща образователна програма с разнообразни събития, включително и за деца. Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура”.

Изложбата може да се разгледа до 19 февруари в Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right