Столична община финансира с 81 000 лв. инсталация "Един човек" на мавзолея

Столична община финансира с 81 000 лв.  инсталация "Един човек" на мавзолея

Снимка: Столична община

12-метровата интерактивна фигура ще бъде покрита с 40 LED дисплея, които ще излъчват динамично визуално съдържание

Нова интерактивна инсталация ще се издигне на площадката на мавзолея в центъра на София. Изграждането започва до края на септември. Проектът "Един човек" се финансира с 81 000 лв. по програма "Навън".“ на Столична община. Планирано е монтажната работа да приключи до средата на октомври.

12-метровата инсталация ще бъде позиционирана точно срещу Двореца, на мястото на скандалната Бронзова къща, и ще бъде на разположение на града до декември 2021 г. Като допълнителна мярка за сигурност зоната, която има 24-часово видеонаблюдение, ще бъде охранявана и от Общинска полиция. 

Поставят 12-метровата артинсталация "Един човек" на мавзолея

От проекта "Един човек" отправят покана към всеки за изпращане на изображения и видеа до 30 сек. през целия период на подготовка и реализация на проекта. Материалите може да бъдат включени в инсталацията и да се изпращат на subprodukt@gmail.com, за "Един човек".

Инсталацията се забави с около 10 месеца. Още на 28 октомври 2019 г. главният архитект издаде заповед за изграждането й. "Един човек" бе избрана с конкурс от квалитетно жури по програма "Навън".

Програма "Навън" на Столична община за временни художествени произведения в градска среда подкрепя високотехнологичната интерактивна инсталация „Един човек“ на Венелин Шурéлов. В емблематична за София и страната историческа зона ще се появи един нов символ - 12-метрова конструкция, която наподобява фигура на човек.

Тя ще е покрита с над 40 LED дисплея, които ще излъчват динамично визуално съдържание, генерирано от специално създаден компютърен алгоритъм. Фигурата, която ще насели публичното пространство, не е конкретна историческа личност, а сбор от едно постоянно актуализиращо се множество от случайни минувачи или нарочни посетители.

Две вместо година ще стои инсталацията "Един човек" на мавзолея

Електронното тяло ще съчетава видео лупове от камери за видеонаблюдение, разположени около него, генеративни визуализации и текст. Инсталацията попада в категорията на процес-ориентираното изкуство. Произведението е отделено от тоталния контрол на автора и представлява гъвкава структура, зависеща от поведението на хората наоколо и промяната на околната среда.

"Съвременните технологии позволяват да се изграждат системи с отворен достъп, с по-скоро либерален, отколкото авторитарен начин на функциониране. Изграденият на този принцип обект би бил добро отражение на колективния ни образ в настоящия момент", казва авторът Венелин Шурéлов.

12-метрова интерактивна инсталация сменя Бронзовата къща на мавзолея (СНИМКИ)

Доц. д-р Венелин Шурéлов е завършил “Сценография” в Националната художествена академия. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства", съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство, съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), Subhuman theatre (2004) и арт група Via Pontica (2002). Проектите на Венелин Шурéлов са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right