Столична община вложи 78 000 лв. за възстановяването на ротондата "Св. Вмчк Георги Победоносец"

Столична община вложи 78 000 лв. за възстановяването на ротондата “Св. Вмчк

Снимка: Столична община

Столичната община извърши реставрацията на покрива и част от стената на храма „Св. Георги Победоносец“ в София. Реставраран и възстановен е кръглият покрив на сградата ротонда, а също и южната стена на храма. Възстановителните едйности са осигурени от Московска 33 - 78 000 лева.

143 000 лв. са вложени през последните години в реставрацията и съхраняването на ротонда „Св. Георги Победоносец“ от бюджета на Столичната община. Средствата са осигурени по програмата на кмета на София през периода 2014 – 2019 за възстановяване на храмове и църкви, одобрена от Столичния общински съвет.

Тази година в програмата за възстановяване на църковни сгради са включени 4 обекта, за които ще се отпуснат общо 170 000 лв. от бюджета на Столична община. С тех ще бъдат ремонтирани Курилският манастир „Свети Иван Рилски“, район „Нови Искър“, храмът "Св. пророк Илия", район „Витоша“, храм „Свети Пимен Зографски“, район „Изгрев“, Арменска апостолическа православна църква „Света Богородица”, район „Красно село”.

Кметът на София Йорданка Фандъкова създаде специалната програма за възстановяване и изграждане на църкви. По нея през последните години са отпуснати средства както за ремонт и възстановяване на църкви, така и на манастири.

С подкрепата на общината са построени пет нови църкви в "Младост" „Рождество Христово“, в с. Владая – „Успение на Пресвета Богородица“, в Долни Богров – храмът „Св. Св. Петър и Павел“ и др. Отпуснати са средства за ремонт и възстановяване на църквите „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св. Мина“, за изграждане на църквите в Гробищен парк „Бакърена фабрика“ и в Малашевски гробища, храм „Св. Троица" в кв. "Драгалевци", Централна софийска синагога, Кремиковския манастир "Св. Вмчк Георги Победоносец" и др.

Кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов днес посетиха църквата ротонда.

Храмът "Свети Великомъченик Георги Победоносец" е единствената сграда, построена през в III – IV век в София и един от най-старите християнски храмове в света. Поради архитектурния си тип храмът е известен като Ротондата.

Предполага се, че е функционирала като баня или като мавзолей или мартирион, съществува и мнение, че е била построена като церемониална зала. В православен храм е преобразувана през VI век, след като силно е пострадала от хунското нашествие в средата на V в. Преустройвана е неколкократно през X и XI в.

В храма през 1469 г. са били изложени мощите на небесния покровител на България – свети Иван Рилски, по време на пренасянето им от Търновград към Рилския манастир в 1469 г. През XIV в., по време на османското робство, храмът е превърнат в джамия. До XV век уникалните му стенописи са били скрити от мазилката.

По време на реставрационната работа в средата на XX век са открити няколко пласта стенописи, най-ранният от които датира IX – X век. Това са фрагменти от изображения на осем ангела на вътрешната част на купола на църквата. През XI – XII в. са добавени изображения на светци и новозаветни сцени. Внушителният купол, висок почти 14 метра, датира от XIV в. и изобразява Господ Иисус Христос Вседържител (Пантократор) със свети ангели и пророци.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 83 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (12%, 27 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (22%, 47 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (16%, 35 Гласове)
Общо гласували: 217 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пети рожден ден на Литературен клуб "Перото"...

В навечерието на празника на София, Литературен клуб „Перото“ посреща своя  5-и рожден ден.  За то...

Прочети още keyboard_arrow_right