Столичната галерия Астри открива живопис Формат 30/30

Столичната галерия Астри открива живопис Формат 30/30

Снимка: галерия Астри

20-а Годишна изложба за живопис

На 25 ноември се открива 20-ата Годишна изложба за живопис Формат 30/30 в галерия Астри. Изложбата ще е до 29 януари 2022 г.

Първата изложба ФОРМАТ 30/30 отваря врати през декември 2002 г. с 47 участващи художници.

Оттогава  изтичащото време или различните  пътища ни разделиха с някои от тях, за които пазим светъл спомен, но с повече от половината художници сме заедно и до сега. Благодаря им за всички уроци, които ми дадоха, за цялата подкрепа към  галерията и идеята на изложбата!

През двете десетилетия на съществуването си в изложбата са участвали повече от 1000 художници - от различни краища на България, различни поколения, стилове и направления. От съвсем млади и дебютиращи художници до знакови имена, символи на съвременната българска живопис. Чуждестранното участие на художници също е внушително: от Австрия, Австралия, Белгия, Гърция Германия, Италия, Мадагаскар, Македония, Румъния, Русия,  Франция, Сърбия, САЩ и др. Изложбата е гостувала в Истанбул/ Европейска столица на културата  и Ла Рошел/ Франция. Формат 30/30 е бил и в основата на участието на галерията в Салоните на частните галерии, организирани от СБХ и от НДК.

Изложбата бързо израстна; дълги години редях по повече от 400 платна в една изложба с над 140 участници. Но тези цифри, макар и зашеметяващи на фона на размерите на галерията, а и изобщо, никога не са били цел. Исках и давах шанс. Балансирах в хармонията. И ужасно много се  учех. Не преставам да се уча и сега , на двадесетата година от ФОРМАТ 30/30.  И тъй като познанието с възрастта приема различни форми и посоки, то никога не ми е достатъчно и всяка следваща изложба е нова, различна, уникална.

ФОРМАТ 30/30, с особената сила на своята природа, промени не само всички нас, пряко свързани с организация и участие в нея. Тя промени квартала, в който е, промени начина, по който се съизмерваме и вече е знак не само на галерия Астри, но и поредното доказателство, че заедно означаваме повече.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right