Стотици се потопиха в японското кино и икебаната

Стотици се потопиха в японското кино и икебаната

Японско посолство

32 дни на японската култура през есенните месеци

Стотици българи се потопиха в магията на японското кино на специални прожекции в София и Бургас в последния месец. „Панорама на японското кино“ е само една от инициативите, включени в 32-рите Дни на японската култура в България. Опашки за четирите подбрани филма – „Тормоз с бенто“, „В търсене на Мий“, „Пикантна риба треска“ и „Река Такацу“ – се извиваха както около открита сцена „Охлюва” в Бургас, така и в Дома на киното в София. „Интересът надмина очакванията ни и сме много вдъхновени от резултата“, споделя аташето по културните въпроси в посолството на Република Япония Тае Хигаки.

На подобен интерес, макар и онлайн, се радваше лекцията за японските замъци и крепости на проф. Йошихиро Сенда от Университета „Нара“. Тя се проведе с подкрепата на катедра „Японистика“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Бързо бяха запълнени и местата за онлайн лекцията на президента и главен изпълнителен директор на гиганта Shiseido Co., Ltd. – Масахико Уотани. Тя се проведе на 13 октомври при много висок интерес и беше общо усилие на Посолството на Япония в България, УНСС и Японско-българската бизнес асоциация. По време на събитието бяха представени визията на компанията, нейният характерен стил на управление, пътят й към глобализацията, предизвикателствата, произтичащи от COVID-19, и др.

Програмата на „Дни на японската култура“ остава вярна на себе си с разнообразно и цветно съдържание, което отново пролича на няколкото изложби в различни градове през септември и октомври. С доста вълнение беше посрещната Пътуващата изложба на Японската фондация „Строежна среда: друг поглед към Япония“, на която домакин беше УНСС. Посетителите имаха възможността да се насладят на 80 примера от архитектурата,

строителното инженерство и ландшафта на всеки регион в Япония под формата на текстов, снимков и видео материал.

Изложбата „Скрити послания - съвременно японско изкуство” пък продължава да привлича посетители до днес, 20 октомври. Входът е свободен, така че всеки желаещ може да й се наслади в Триъгълната кула на Регионален Исторически Музей на София.

В Столичната библиотека пък имаше презентация и демонстрация на икебана в рамките на изложбата „Силата на цветята“. В същото пространство беше проведена съвместна изложба на икебана и наградени творби на български деца, участвали в Националния конкурс за детско хайку с рисунка „Златна есен“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right