Световноизвестният Кшищов Зануси пристига в София

Кшищов Зануси

Снимка: Getty Images

Кшищов Зануси пристига в София за 23-ия София филм фест. Той е световноизвестен полски режисьор, сценарист и продуцент. По време на фестивала ще представи пред българска публика най-новия си филм "Етер" и ще получи Наградата на София. 

Филмът "Етер" е психологическа драма. Главният персонаж в него е военен лекар, който прави научни експерименти, за да получи власт над човечеството. Той смесва науката и религията. Зануси казва, че етерът в неговия филм е метафора, защото се превръща в средство  за спасение и подчинение. 

Полският режисьор е роден през 1939 г. във Варшава и завършва физика във Варшавския университет, след това философия в Университета в Краков и режисура в Държавната театрална и филмова школа в Лодз. Новият му филм съчетава в едно всичките му професии. 

Зануси е избран за председател на Европейската организация за аудиовизуална култура EUROVISION през 1994 г. То се намира в Рим. От 1999 година е президент на Европейската федерация на създателите на аудио-визуални продукти FERA. 

Той е един от първите полски творци, които започват да правят копродукции, като "Етер" е направен със съвместните усилия на Полша, Украйна, Унгария и Литва.

Днес Кшищоф Зануси е професор по кино и телевизионна режисура във Висшата академия за филмово и телевизионно изкуство в Лодз, Полша, един от основателите на Европейската филмова академия и консултант на Комисията по култура на Ватикана. През годините той печели много отличия, сред които наградата "David di Donatello", Кавалерският кръст на Ордена на възродена Полша, Командорски орден за изкуство и литература (Франция), както и много международни награди за филмите му от Кан, Венеция, Москва, а също и за цялостно творчество и принос в европейската филмова култура.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right