"Тайна стая" в "Топлоцентрала" запознава младите хора със социализма

-

Снимка: Facebook

 Изложбата „Тайна стая“ може да се види в столичното пространство "Топлоцентрала" до 25 май. Проектът обединява по съвременен начин документи, видеоматериали и резултати от работилниците на Международния проект „Цената на свободата и демокрацията“.

"Тайна стая" поставя точката на този проект, който е доста по-голям и включва пет международни партньори от Източна Европа и Германия. Целта на проекта е да запознае млади хора, родени след 1989 г., със социалистическия режим и времето преди 89-та година – с травмата, репресиите, какво точно се е случило. Понеже това поколение не е живяло по време на режима, но пък е достатъчно приближено до историята, за да няма тази физическа дистанция", каза в студиото на Радио София художничката Албена Баева, която е куратор и процуцент на експозицията.

Днес се оказва все по-належащо да отворим врата към близкото минало и да направим равносметка за спечелените привилегии и пропуснатите моменти отвъд носталгията, отбелязват организаторите на финалната експозиция, като подчертават, че преживяванията на младите хора в срещата им с миналото остават на преден план.

На фокус са и темите за демокрацията, жертвите на социалистическия режим и травмите на Прехода чрез вербатим и форум театър работилници, насочени към млади хора от България, Германия, Полша, Румъния, Литва и Чехия. Във външното пространство на „Топлоцентрала“ са разположени QR кодове, които отвеждат посетителите до видеа на участниците в работилницата от България, като всяка работилница поставя различна тема.

Проектът „Цената на свободата и демокрацията“ е финансиран от Европейската комисия по програма „Европа за гражданите“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right