Талантливата Бояна Авджиева спечели стипендия за Lee Strasberg Theatre & Film Institute (ВИДЕО)

Талантливата Бояна Авджиева спечели стипендия за Lee Strasberg Theatre & Fi

Снимка: Личен архив

Младата актриса ще се обучава година в Института по театър и кино в Лос Анджелис

Талантливата млада актриса Бояна Авджиева спечели едногодишната стипендия на световноизвестния Институт по театър и кино „Лий Страсбърг“ - Lee Strasberg Theatre & Film Institute LA. Тя ще има възможност да замине за Лос Анджелис, да се обучава там и да поеме по стъпките на едни от най-големите и популярни актьори на всички времена.

Бояна, която е завършила Италианския лицей в Горна Баня и НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Атанасов, беше избрана сред 16 участници, между които едни от най-популярните родни артисти. Актьорски курс от такъв ранг се провежда за първи път не само в България, но и на Балканския полуостров.

Специално за обучението от Лос Анджелис у нас пристигна Пол Ръш, преподавател в Института и член на престижното The Actors Studio. Главен организатор на инициативата е актрисата Кристина Верославова, с финансовата подкрепа на Столична община - Програма „Култура“.

Когато става ясно, че в София ще се провежда 5-седмичен уъркшоп на такова ниво, желание да се включат в него заявяват стотици актьори от цялата страна и от чужбина – Италия, Румъния, Швейцария, Египет и др.

След проведен видео кастинг с монолог на английски език, за участие са избрани едва 16 души. Сред тях са Калин Врачански, Ирен Кривошиева, Жаклин Георгиева, Ясен Атанасов, Стефани Ивайло и др.

Дъщерята на Сашо Авджиев - Бояна, е сред 16-те в училището на Лий Страсбърг в София

Някои от най-известните ученици на Лий Страсбърг, записали имената си със златни букви в историята на киното и театъра, са Ал Пачино, Мерилин Монро, Дъстин Хофман, Монтгомъри Клифт, Джеймс Дийн, Робърт де Ниро, Анджелина Джоли и др.

Ето коментара на младата актриса Бояна Авджиева пред Столица.bg за уъркшопа на Института по театър и кино „Лий Страсбърг“:

Мисля, че мога да си позволя да кажа от името на всички 16 участници колко незабравимо и специално изживяване беше това за нас. Знам, че и други наши актьори са имали възможността да учат в Института, но това че Кристина Верославова си е поставила за цел да го доведе при нас, за да може повече българи, които иначе не биха могли да се докоснат до него, е феноменално. Три години е подготвяла този мечтан за нея проект и реализацията му е повече от успешна.

Ще ми се да виждам повече от това желание за единност и съвместна работа у нас. Забелязвам как, заради трудните условия тук, ние оскотяваме, пазим си малкото, което имаме, не споделяме и се крием един от друг. Имаме тежка нужда от обратното. Едно от нещата, които и двамата – Пол Ръш и Дейвид Страсбърг, включваше се по Zoom, ни казваха, бе, че трябва да пазим и подхранваме нашата общност тук в България. Разбира се, говореха предимно за актьорската общност и за това как трябва да се подкрепяме, да споделяме творческия дух и т.н., но аз го приемам още по-мащабно като послание. В България има много талант, много потенциал, много амбиция и най-важното – това, от което американците бяха най-впечатлени – дух. „В Ел Ей е пълно с талантливи хора, с работливи хора, там е същинска месомелачка, но тук виждам един глад в хората, един блясък, нещо повече във всеки един от вас, което обещава огромен потенциал, именно защото тук не ви е лесно и нищо не ви идва наготово. Това е интерестното. В Америка не се срещат толкова често такива хора“, казваше ни преподавателят Пол Ръш. За мен е истинско признание, че са припознали в мен тези качества, отвъд таланта и уменията ми, които придобих през годините, и ме мотивира да искам още. Трябва да искаме още, защото можем да го постигнем, именно защото сме българи!

Бояна Авджиева е завършила НАТФИЗ, специалност Актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Атанас Атанасов. Като професионална актриса е имала участие в мюзикъла "Чикаго" на Държавна Опера - Варна, в няколко български сериала и чуждестранни филмови продукции и реклами. Една година е била в трупата на Сатиричния театър. Участва в трупа за импровизационен театър.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right