Татяна Цъбуляк ще представи романа "Стъклената градина" в София

-

Снимка: Colibri

На 16 ноември, вторник, от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото“, НДК Татяна Цъбуляк ще представи стилистичния шедьовър „Стъклената градина“. Ще присъства преводачката на романа проф. д-р Василка Алексова. В ролята на модератор на срещата ще влезе Лора Ненковска.

Действието в книгата се развива в митичен мултиетнически квартал в Кишинев, чийто живот е белязан от съперничеството между две култури и два езика – руския и румънския. Сюжетът се разгръща на фона на политическите събития в Молдова около рухването на комунистическия режим. Нашия остров – така наричат своя квартал обитателите му, питайки се след какво корабокрушение са попаднали там вкупом. Молдовци, украинци, евреи, руснаци. Военни в оставка. „Свестни“ и самотни жени. И Ласточка, уплашено дете, изтръгнато от ада на един интернат, което като птиците си строи гнездо от мръсотия и огризки.

„Стъклената градина“ е покъртителен разказ за самотата и чувството за принадлежност, за треската на неразцъфналата женственост, за формирането на собствена идентичност, за една възрастова метаморфоза, разкъсана от трагично майчинство. Финото напрежение се наслагва както от темите, така и от изразните средства, от елиптичното и страстно писане на Татяна Цъбуляк, което не спира да настоява за отговор на въпроса колко струва един човек. Всички казват, че най-скъп е човешкият живот, но колко струва животът всъщност? В настоящата ситуация този въпрос отеква със страшна сила…

Татяна Цъбуляк е родена през 1978 г. в Кишинев, Република Молдова. Завършила е журналистика в Държавния университет на Молдова. Била е репортер, редактор и водещ на новините в телевизия PRO TV (Кишинев). Живее в Париж, където работи в областта на аудиовизуалните медии. Литературният й дебют е сборникът „Модерни басни“. За романа „Лятото, в което мама имаше зелени очи“ (2017) е отличена с престижни литературни награди в Република Молдова.

За романа си „Стъклената градина“, преведен на български от Василка Алексова, авторката получава Европейската награда за литература за 2019.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right