Тазгодишният "Икар е под мотото „Изберете театъра“

Тазгодишният "Икар е под мотото „Изберете театъра“

Снимка: uba.bg

Носител на специалната награда „Икар“ за чест и достойнство е актрисата Мария Стефанова от Народния театър "Иван Вазов"

На 27 март, международният ден на театъра е и денят на престижните национални награди за сценични изкуства „Икар“ 2023. Те ще се връчат на тържествена церемония на сцената на Народния театър от 19 часа.

Най-голямото събитие за родния театър се реализира с подкрепата на Столична община, Министерството на културата и Националния фонд „Култура“

Връчването на наградите фокусира общественото внимание към театралното изкуство, а наградите „Икар“ се присъждат от Съюза на артистите в България за високи постижения в областта на театъра, цирковото и кабаретно изкуство.

Мотото тази година е , особено днес, във времена на предизвикателства и катаклизми, защото именно театърът е символ на човешката вяра в доброто, на духовността и обединението.

Носител на специалната награда „Икар“ за чест и достойнство е актрисата Мария Стефанова от Народния театър "Иван Вазов". Антон Радичев ще получи награда за изключителен принос и цялостно творчество. Владимир Пенев, Деян Донков и Иван Юруков са номинирани за най-добра водеща мъжка роля. За водеща женска роля това са актрисите Светлана Янчева, Станка Калчева и Албена Ставрева. За поддържаща мъжка роля с номинации са Боян Арсов, Огнян Симеонов и Светослав Добрев. Номинираните за поддържаща женска роля са Елена Кабасакалова, Маргарита Гошева и Мариана Бонева В категорията за режисура се състезават Йерней Лоренци, Маргарита Младенова и Стайко Мурджев За най-добър драматичен текст приза оспорват Йордан Славейков, Яна Борисова и Стефан Цанев. Всички номинации са публикувани на сайта на Съюза на артистите в България.

Ще бъдат връчени награди за дебют, сценография, майсторско техническо осъществяване, авторска музика, постижение в кукленото изкуство, дублаж, вариететно и сценично изкуство, съвременен танц и пърформанс.

Честит празник на тези, за които театралното изкуство е съдба и смисъл! На театралните магьосници на сцената и зад сцената, на възторжените зрители - всички, без които театърът е немислим и които покоряват въображението и душите ни.

Международният ден на театъра, 27 март, се отбелязва с различни събития по целия свят от 1961 г.

Древното изкуство се заражда като зрелищно развлечение за публиката, свързано с религиозни празници и ритуали. Необходимостта не само от отдих, но и от опознаване на човешката душа, на психологическите и обществени конфликти, се извършва с помощта на драматургичното действие.

Театърът, независимо от развитието си през вековете, остава онова комуникативно пространство, събрало в себе си литература, хореография, танц, музика, създаващо знаци, което е неотделимо от развитието на общество и културата.

Народно читалище „Добри Войников“ в Шумен поставя у нас началото на театралното изкуство през 1856. Добри Войников е първият български театрален деец, но професионалният театър се създава през 1881 г. в Пловдив - заради конкуренцията между два хотела се ражда театър „Люксембург“.

Людмила Петрова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Удължават изложбата на Любен Зидаров в галерия „Нюанс“ в София...

За радост на почитателите на Любен Зидаров, изложбата му “Ателие” ще може да се разгледа до 7 март, обявиха ...

Прочети още keyboard_arrow_right