Театър 199 поставя за 50-ти път „Дневникът на един луд“

Театър 199 поставя за 50-ти път „Дневникът на един луд“

Снимка: Георги Пасев

Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи за 50-ти път представлението „Дневникът на един луд“ по Гогол. Юбилейният спектакъл ще се играе утре – 20 март, от 19:30 ч.

Постановката е дело на Нина Димитрова, сценографията е на Нина Димитрова и Васил Василев-Зуек. Участва Стелиан Радев, а публиката ще чуе гласа и на Димитър Несторов. Представлението е копродукция с Театър „Кредо“.

Премиерата на „Дневникът на един луд“ – на 17 октомври 2015 година, е едно от събитията, с които Театър 199 отбелязва тогава 50-годишния си юбилей. Пиесата се играе с голям успех и до днес.

Спектакълът е отличен с номинации за национални награди „Икар“ (2016) и „Аскеер“ (2016), награда на международния фестивал на моноспектакъла „БГМОТ“ в Габрово (2016) и награда на международния фестивал „Пиеро“ в Стара Загора (2021).

„Дневникът на един луд“ e дяволски смешен и тъжен спектакъл за лудостта да проявиш достойнство в свят, миришещ на хилядарки. 

Режисьор на спектакъла, автор на сценария и съавтор на сценографията е Нина Димитрова. Публиката у нас и по света познава нейния уникален творчески почерк в знаковите спектакли на Театър „Кредо“ - „Шинел“ по Гогол, „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен, Дневникът на един луд“ по Гогол, „РевизорЪт“ по Гогол.

„Дневникът на един луд“ по Гогол е блестящ пример за успешна творческа лудост, способна да руши клишета и да създава нови, необикновени светове. Със своя  спектакъл Нина Димитрова създава нова звезда в българския театър – Стелиан Радев. „Дневникът на един луд“, майсторски защитен от Стелиан Радев под брилянтната режисура на Нина Димитрова, вече 8-а година доказва, че няма „малки хора“, има хора без въображение. 

През 2022 година се състоя успешната международна премиера на „Дневникът на един луд“ на фестивала „Транс/Мисия“ в гр. Жежув, Полша, на който и международната публика добавя своите бурни аплодисменти за спектакъла. 

Година преди да тикне 23-годишния Стелиан Радев в лудницата на Гогол, Нина Димитрова отваря за своя студент от НАТФИЗ клетката на легендарния „Шинел“ по Гогол, в който двамата артисти вече 10 години бранят свободата на човешкия дух, у нас и по света. През ноември 2022 година, заедно с Театър 199 „Валентин  Стойчев“, двамата артисти отбелязват 30-тия юбилей на неостаряващия Гоголев „Шинел“ и на Театър „Кредо“, превърнал се в емблема на независимия театър у нас.

Преди броени дни Сатиричен театър „Алеко Константинов“ обяви, че присъжда голямата награда на името на Георги Калоянчев „Златен кукерикон“ за 2023 година на Нина Димитрова за трите успешни творчески десетилетия на основания и ръководен от нея Театър „Кредо“, разнесъл славата на българския театър и култура по света.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right