Театър "Азарян" може да съществува при 1500 лв. гарантиран приход за НДК

-

Снимка: Столица.bg

За проблеми с театър "Азарян" в столичния НДК сигнализират артисти и режисьори, съобщи БНР. Те съобщават за липсва отопление на залата, липса на реклама и проблем с възможността билетите да се закупуват изцяло онлайн. Същите са и проблемите при „ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс“.

Изпълнителният директор на НДК Пени Раева обясни пред БНР какви са фактите довели до тези проблеми. По думите на директора и двете пространства могат да съществуват при гарантиран приход за НДК в размер на 1500 лева на представление за театър „Азарян“ и 1000 лева на представление за „ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс“, за да може да се покрият и разходите за отопление. Това е изискване от ръководството, което е поставено за следващите три месеца.

Раева отбеляза, че отоплението е проблем за цялото НДК, а за „Азарян“ проблемът е доста голям, защото за да има отопление в зала 2 на театъра, трябва да се отопли целият дворец, а отоплението за вечер струва между 5 и 10 хил. лева. "Сметките за парно на месец са между 200 и 300 хил. лева. Абсолютно невъзможно е, ако няма нищо друго в НДК, да се пусне отоплението", обясни тя. Според нея, проблемът е финансов и липса на добра инфраструктура, и не е от днес.

"НДК има възможност за реклама чрез информативни пана на фасадата, проверих тъй като имаше упреци, всички 5 пана са само за театрални постановки и продукции на театър „Азарян“. Съобщаваме събитията на страниците. Това, което е по нашите сили, ние го правим", каза още Пени Раева.

По думите ѝ когато е създавано театралното пространство, идеята е била да се печели и да се възвърнат 300 % от вложеното за неговото изграждане в рамките на 3 години, но това е една фикция, която още тогава е била странна.

Театър „Азарян“ не би могъл да съществува като културен институт и да получава субсидия от Министерството на културата, както театрите, тъй като няма вариант това да бъде обработено юридически, обясни още директорът на НДК. Разходите по представленията са големи и се поемат изцяло от НДК, освен за тези, които са финансирани по други програми, по проекти, по които артистите кандидатстват, каза още тя.

"Това, което касае НДК – наемът на „зала 2“ е 4200 лева със стационарна техника, допълнително за спектакли се заявява техника за около 2000 лева, отделно реклама и други съпътстващи разходи. Едно представление излиза на НДК от порядъка на 6000-8000 лева. До този момент сме делили прихода на 50 на 50 с артистите. Загубите са огромни и не могат да се поемат. Това, което пожелахме за следващите 3 месеца, е да продължим по същия принцип, но да има гарантиран приход за НДК", обясни още Пени Раева.

"НДК е търговско дружество, колкото и това да не се харесва и на мен дори в някои моменти. Получава се колизия между статута на ведомството, финансовите резултати, които се изискват от нас и финансирането на пространства за култура", каза още Раева.

Дълговете към Столичната община от предишните ръководства на НДК в размер на 11 милиона лева вече са изплатени в по-голяма част от половината в рамките на управлението на г- жа Раева, припомнят от БНР.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right