"Топлоцентрала" приключва годината със спектакъл на Явор Гърдев

-

Снимка: Facebook

С музикално-драматичния и визуален пърформанс „КАСТОР. Портрети на неизвестното“ ще приключи годината Регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала в столицата. Софийската премиера на спектакъла ще бъде на 29 декември от 20,00 часа, а на 30 декември спектакълът може да се гледа от 18,00 и от 21,00 часа.

Композиторът Петър Дундаков, режисьорът Явор Гърдев и сценографът Венелин Шурелов канят зрителите на пътешествие в близкия космос. Спектакълът е едно музикално-драматично и визуално преживяване на категорията „човешко“ – между необятния космос и екзистенциалния микрокосмос. Без да е нито музикално произведение, нито театрално представление, нито видео инсталация, пърформънсът е опит за синтез между трите, уточняват от регионалния център.

На сцената ще излязат изтъкнатите музиканти Пламена Гиргинова (сопрано), Божана Юрганджиева (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (роял), заедно с актьора Иван Бърнев (в ролята на Кастор).

Идеята и музиката за пърформънса са на Петър Дундаков. Автор на текста и сценична реализация - Явор Гърдев. Визуалната среда е дело на Венелин Шурелов.

Ето и какво казват тримата за спектакъла:
Дундаков: "Неизвестното" е територия, в която човек пита: Кой съм аз? Как и къде съществувам?
Гърдев: Кастор е един самотен човек, който постепенно разбира, че колкото повече търси параметрите на света извън себе си, толкова по-малко опори ще намери.
Шурелов: Предизвикателството е да видиш себе си в бъдещето. Да разговаряш със собствената си вероятност. Да картографираш промените с надеждата да запазиш разбирането.

За първи път пърформънса ще се срещне със софийската публика, след като се превърна в едно от събитията на миналата година - негова работна версия беше представена на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът получи и номинация за наградата „Икар“ 2022 на Съюза на артистите в България за драматургичен текст.

Продукцията се разпространява от Сдружение "Антракт" с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 44 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 146 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right