"Топлоцентралата" получава статут на Общински културен институт (СНИМКИ)

photo_library
 • Топлоцентрала

  Снимка: Столична община

 • Топлоцентрала

  Снимка: Столична община

 • Топлоцентрала

  Снимка: Столична община

"Топлоцентралата" получава статут на Общински културен институт (ОКИ) и след одобрението от СОС ще се обяви конкурс за избор на директор. Председателят на комисията по култура и образование Малина Едрева заедно със зам.-кметът Тодор Чобанов бяха вносители на доклата, който бе приет единодушно днес. В четвъртък влиза за гласуване и в СОС.

Първоначално е имало предложения да се направи публично-частно партньорство. Най-добрия модел за управление обаче се оказва, че това е ОКИ. Така "Топлоцентралата" ще може да бъде финансирана, както от местната власт, така и от държавата чрез Мининстерство на културата. При приемането на доклада и от СОС "Топлоцентралата" ще бъде предложена пред Министерство на културата да бъде признат с регионално значение. Така ще има статут също като на РИМ София и ще може да получава финансиране от местната власт и от държавата.

Трансформацията на някогашната топлоцентрала в Южен парк, зад "Хилтън" започва още през 2014 г. Там се събира енергията на творчески и граждански сектор, които връщат пространството на града. С помощ от международна експертиза сградата на "Топлоцентралата" се превръща в платформа за център на съвременното изкуство и място, което е пристан и за найа-авангардните форми на изкуството.

Проведен е и архитектурния конкурс за сградата. От кандидатствалите 61 проекта след 48-часово обсъждане е избран и победителят. Първоначално за проекта са предвидени 3 млн. лв., но откриване на допълнителни дейности по конструкцията и подобрения увеличават сумата на 5,5 млн. лв. Проектът трябва да бъде реализиран до края на 2019 г.
До края на лятото най-вероятно ще бъде избран директорът и настоятелството, което ще стане съвместно с Асоциация Топлоцентрала.

Засега това е единственото място за съвременно и пърформативно изкуство, което доста активно набира скорост в София, каза зам.-кметът Тодор Чобанов. В "Топлоцентралата" ще има две зали за сценично изкуство. Едната е с капацитет 400 - 500 места. Това пространство трябва да се трансформира за час от зала за събитие в зала за сценично изкуство.

Другата е за около 80 души. Хълмът, под който са се съхранявали варелите с гориво след месеци ще бъде място с резидентски места. Така идващите от чужбина артисти, музиканти и художници ще има къде да отсядат и да работят. Приоритет на Топлоцентралата, още от зараждането на идеята за трансфопрмация, е там да имя място за ателиета за работа с деца. Като ОКИ тепърва ще се обмислят и създават детски проекти, с които да се развива таланта на децата.
В момента собствеността на Топлоцентралата е частна общинска, но ще бъде деактувана в публична общинска, което изцяло ще постави Институтът под контрола на Столична община и СОС.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
 • Да. Заслужават по-високи заплати. (52%, 149 Гласове)
 • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (28%, 80 Гласове)
 • Не. Преди избори винаги искат увеличение (8%, 23 Гласове)
 • Да. Имат много извънреден труд (11%, 32 Гласове)
Общо гласували: 284 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 562
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Смених ограничителите на "Граф Игнатиев" заради безопасността на хората

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" трябва да приключи до края на май. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред bTV. Ако строителните дейности продължат след този период, фирмата изпълнител ще дължи неустойка от близо 200 000 на ден за закъснението. "Въпреки проектантското решение за ограничителите аз се намесих и смених вида им.Направих това заради безопасността на хората. Настоях за такива елементи, които да са сигурни за гражданите и да ограничават движението на трамваите", каза Фандъкова  Кметът подчерта,че в момента "Граф Игнатиев" продължава да е със статут на строителна площадка. И работите на екипите ще продължат до тогава, докато майсторите не изпълнят всички предписания. Фандъкова коментира и казуса с небостъргача на фирма "Артекс". Според нея "Златен век" не е законна сграда, след като главният архитект не е удължил разрешителното за строителство. По-малко от една година се строи незаконно на мястото, допълни тя. Специалистите на Столична община твърдят, че разрешителното е изтекло в края на 2018 г. Било е заложено строителство на доста по-ниска сграда. Към момента е спряно строителството на място. "Към момента няма законово изискване главният архитект Здравко Здравков да изрази официално писмено становище. Не сме институцията, която контролира строежа, а само средата. Отговорността е на ДНСК", подчерта кметът на София.   Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Георги Мишев идва в Столична библиотека с ново издание на „Дунав мост“...

В Литературния клуб на Столична библиотека ще гостува един от съвременните български белетристи, писателя Георги Мишев.Т...

Прочети още keyboard_arrow_right