"Топлоцентралата" получава статут на Общински културен институт (СНИМКИ)

photo_library
 • Топлоцентрала

  Снимка: Столична община

 • Топлоцентрала

  Снимка: Столична община

 • Топлоцентрала

  Снимка: Столична община

"Топлоцентралата" получава статут на Общински културен институт (ОКИ) и след одобрението от СОС ще се обяви конкурс за избор на директор. Председателят на комисията по култура и образование Малина Едрева заедно със зам.-кметът Тодор Чобанов бяха вносители на доклата, който бе приет единодушно днес. В четвъртък влиза за гласуване и в СОС.

Първоначално е имало предложения да се направи публично-частно партньорство. Най-добрия модел за управление обаче се оказва, че това е ОКИ. Така "Топлоцентралата" ще може да бъде финансирана, както от местната власт, така и от държавата чрез Мининстерство на културата. При приемането на доклада и от СОС "Топлоцентралата" ще бъде предложена пред Министерство на културата да бъде признат с регионално значение. Така ще има статут също като на РИМ София и ще може да получава финансиране от местната власт и от държавата.

Трансформацията на някогашната топлоцентрала в Южен парк, зад "Хилтън" започва още през 2014 г. Там се събира енергията на творчески и граждански сектор, които връщат пространството на града. С помощ от международна експертиза сградата на "Топлоцентралата" се превръща в платформа за център на съвременното изкуство и място, което е пристан и за найа-авангардните форми на изкуството.

Проведен е и архитектурния конкурс за сградата. От кандидатствалите 61 проекта след 48-часово обсъждане е избран и победителят. Първоначално за проекта са предвидени 3 млн. лв., но откриване на допълнителни дейности по конструкцията и подобрения увеличават сумата на 5,5 млн. лв. Проектът трябва да бъде реализиран до края на 2019 г.
До края на лятото най-вероятно ще бъде избран директорът и настоятелството, което ще стане съвместно с Асоциация Топлоцентрала.

Засега това е единственото място за съвременно и пърформативно изкуство, което доста активно набира скорост в София, каза зам.-кметът Тодор Чобанов. В "Топлоцентралата" ще има две зали за сценично изкуство. Едната е с капацитет 400 - 500 места. Това пространство трябва да се трансформира за час от зала за събитие в зала за сценично изкуство.

Другата е за около 80 души. Хълмът, под който са се съхранявали варелите с гориво след месеци ще бъде място с резидентски места. Така идващите от чужбина артисти, музиканти и художници ще има къде да отсядат и да работят. Приоритет на Топлоцентралата, още от зараждането на идеята за трансфопрмация, е там да имя място за ателиета за работа с деца. Като ОКИ тепърва ще се обмислят и създават детски проекти, с които да се развива таланта на децата.
В момента собствеността на Топлоцентралата е частна общинска, но ще бъде деактувана в публична общинска, което изцяло ще постави Институтът под контрола на Столична община и СОС.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
 • Да, спира строителството и запазва зеленината (6%, 62 Гласове)
 • Не, ще има много паркинги (1%, 13 Гласове)
 • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 17 Гласове)
 • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (88%, 913 Гласове)
 • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (3%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1035 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

???????

Виж също

close

Връчват наградите от конкурса "В полите на Витоша"...

158 автори са изпратили над 500 стихотворения за литературния конкурс "В полите на Витоша". На 26 юни от 16 часа в Софий...

Прочети още keyboard_arrow_right