"Топлоцентралата" получава статут на Общински културен институт (СНИМКИ)

photo_library
  • Топлоцентрала

    Снимка: Столична община

  • Топлоцентрала

    Снимка: Столична община

  • Топлоцентрала

    Снимка: Столична община

"Топлоцентралата" получава статут на Общински културен институт (ОКИ) и след одобрението от СОС ще се обяви конкурс за избор на директор. Председателят на комисията по култура и образование Малина Едрева заедно със зам.-кметът Тодор Чобанов бяха вносители на доклата, който бе приет единодушно днес. В четвъртък влиза за гласуване и в СОС.

Първоначално е имало предложения да се направи публично-частно партньорство. Най-добрия модел за управление обаче се оказва, че това е ОКИ. Така "Топлоцентралата" ще може да бъде финансирана, както от местната власт, така и от държавата чрез Мининстерство на културата. При приемането на доклада и от СОС "Топлоцентралата" ще бъде предложена пред Министерство на културата да бъде признат с регионално значение. Така ще има статут също като на РИМ София и ще може да получава финансиране от местната власт и от държавата.

Трансформацията на някогашната топлоцентрала в Южен парк, зад "Хилтън" започва още през 2014 г. Там се събира енергията на творчески и граждански сектор, които връщат пространството на града. С помощ от международна експертиза сградата на "Топлоцентралата" се превръща в платформа за център на съвременното изкуство и място, което е пристан и за найа-авангардните форми на изкуството.

Проведен е и архитектурния конкурс за сградата. От кандидатствалите 61 проекта след 48-часово обсъждане е избран и победителят. Първоначално за проекта са предвидени 3 млн. лв., но откриване на допълнителни дейности по конструкцията и подобрения увеличават сумата на 5,5 млн. лв. Проектът трябва да бъде реализиран до края на 2019 г.
До края на лятото най-вероятно ще бъде избран директорът и настоятелството, което ще стане съвместно с Асоциация Топлоцентрала.

Засега това е единственото място за съвременно и пърформативно изкуство, което доста активно набира скорост в София, каза зам.-кметът Тодор Чобанов. В "Топлоцентралата" ще има две зали за сценично изкуство. Едната е с капацитет 400 - 500 места. Това пространство трябва да се трансформира за час от зала за събитие в зала за сценично изкуство.

Другата е за около 80 души. Хълмът, под който са се съхранявали варелите с гориво след месеци ще бъде място с резидентски места. Така идващите от чужбина артисти, музиканти и художници ще има къде да отсядат и да работят. Приоритет на Топлоцентралата, още от зараждането на идеята за трансфопрмация, е там да имя място за ателиета за работа с деца. Като ОКИ тепърва ще се обмислят и създават детски проекти, с които да се развива таланта на децата.
В момента собствеността на Топлоцентралата е частна общинска, но ще бъде деактувана в публична общинска, което изцяло ще постави Институтът под контрола на Столична община и СОС.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right