„Това не го казвай!“ събира Теодора Духовникова, Захари Бахаров и Явор Гърдев на една сцена в София

„Това не го казвай!“ събира Теодора Духовникова, Захари Бахаров и Явор Гърд

Снимка: Татяна Павлова

„Това не го казвай!" е новата пиеса на българската театрална сцена, която събира на едно място актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров с режисьора Явор Гърдев. Премиерата на френската комедия от Саломе Льолуш ще бъде в кино „Люмиер" в София на 12 февруари.

В центъра на спектакъла стоят двама герои с адски характери. И неминуемо идват въпросите: Какво можем да кажем? Кога? По какъв начин? При какви обстоятелства? Въпреки че приемаме за даденост словото да е свободно, има неща, които вече не могат да бъдат казани. Особено в отношенията между мъжа и жената.

Те обаче си казват всичко. Той е без скрупули, провокира и не си мълчи. Тя е без филтър, нахална и надменна. Те се обичат, но прекарват по-голямата част от времето си в спорове и противоречия. Пари, политика, пластична хирургия, социални мрежи… Темите са безкрайни, какъвто е и спорът, защото никой не отстъпва от позицията си.

„Това не го казвай!“ е френска пиеса с три номинации за наградата „Молиер“ 2022 – за „Най-добра комедия“, „Най-добър актьор в частен театър“ и „Най-добър автор“.

„Изричането на истината е велика илюзия, носеща със себе си усещането за морално превъзходство, вродено безстрашие и доминация над всички онези, които по една или друга причина не могат да си позволят лукса на подобно изричане. „Това не го казвай!” от Саломе Льолуш е пиеса, която изследва колко силен и опасен може да бъде езикът на „истината”, колко поразяващи могат да бъдат „истинните” думи и колко смазваща и разрушителна може да бъде непремерената им употреба“, разказва режисьорът Явор Гърдев.

И допълва: „Двама възрастни безпощадно се млатят с думи, като да са деца, попаднали в склад с чукове. Безогледното и нетактично размахване на тежките словесни играчки обаче, освен че покачва нивата на адреналина, също така започва да чупи костите на доверието, докато лека-полека не разкъсва и фината тъкан на самото общуване“.            

„Това не го казвай!“ е една комедия от диалози в свободен и нестандартен тон. Репликите са остри, но едновременно с това и смешни… Защото са истина. И защото присъстват в живота на всяка една семейна двойка.

Сценографията на постановката е на Свила Величкова, преводът - на Снежина Здравкова, звуков дизайн - Генадий Иванов, а Стефан Н. Щерев е автор на светлинния дизайн. Продуцент на спектакъла е „База Х“.

Премиерата в София беше разпродадена за дни, следват още две дати в столицата – на 13 и 15 февруари, както и във Варна – на 16 март, и в Пловдив – на 8 април.

Медиите пишат за пиесата:

„Интелигентен текст, който е в крак с времето. Комедия, която не трябва да пропускате!“ (RTL)

„Едно от петте най-добри представления за сезона. За нас беше наслада!“ (вестник „Паризиен“)

„Брилянтен! Неустоим спектакъл!“ (списание „Пари Мач“)

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right