Църковнославянска музика ще звучи в криптата на "Св. Александър Невски" в София

-

Снимка: Столица.bg

В рамките на проект "Хоровата църковнославянска музика в столицата - наследство и съвременност" в криптата на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" ще се проведе третият заключителен концерт-лектория по проекта.

Концертът ще се проведе на 19 октомври, в деня на канонизирането на преподобния наш отец св. Йоан Рилски Чудотворец, от 19 ч. Концертът ще е посветен на периода от края на 19 и началото на 20 в., като ще ви поднесе изненади с изпълнението и на няколко изключително красиви песнопения от именити руски и гръцки автори.

В концертът ще вземат участие хор „Покров на Пресвета Богородица“ и ученическите хорове при Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ и на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в столицата.

Проектът има за цел популяризиране на църковнославянското хорово изкуство и се осъществява с подкрепата на програма "Култура" на Столична община.

"За публиката ще бъде интересно, защото ще чуе не само прекрасни изпълнения, образци от нашето музикално наследство, но и ще се запознаят с много интересна фактология, свързана с развитието на църковнославянската хорова дейност. Ще говорим за нашите бележити композитори, с известни или по-малко известни факти за тях. И още нещо интересно - към нас се присъединиха и два ученически хора", казва пред БНР Димитър Митев, който е част от хора при храма "Покров Богородичен".

Събитието ще бъде с вход свободен, съобщават организаторите.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right