Ценен тракийски нагръдник ще бъде изложен в НИМ

-

Снимка: НИМ

Изцяло реставриран изключително ценен позлатен тракийски нагръдник ще бъде изложен на днес в Националният исторически музей в София, съобщават от музея. Нагръдникът е с плътна позлата и украса, с желязна яка с форма на луна.

Нагръдникът е великолепен образец на тракийското парадно въоръжение, който ни позволява да видим с очите си блясъка на войните от древността по нашите земи. Начинът му на изработка показва, че освен парадна, е имал и ефективна защитна функция – да предпазва горната част на гърдите и шията на собственика си.

Релефна сребърна пластина с плътна позлата и изящна украса напълно покрива масивна желязна яка с форма на луна, която защитава гърдите, раменете и гърба, казват от НИМ.

Находката е открита от археолозите Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при проучването на „Цвяткова могила“ край Казанлък. Учените смятат, че е от втората половина на IV век пр. Хр. При намирането си експонатът е бил натрошен. Възстановката му започва през 2020г. под ръководството на Павлина Девлова. Днес, 22 февруари, възстановеният експонат ще бъде изложен пред публика за първи път.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В аулата на Софийския университет ще прозвучи Stabat Mater от Дж.......

"Европейски музикален фестивал" кани почитателите на сакралната музика на Великденски концерт с безсмъртната барокова тв...

Прочети още keyboard_arrow_right