Цветният калейдоскоп на художничката Лариса Илиева

-

Снимка: Людмила Ташукова

Природата и женският образ са водещи мотиви в платната на експозицията във Vivacom Art Hall

30 платна, привличащи със светлина, цветове и нови светове представи художничката Лариса Илиева в авторската си изложбата в столичната Галерия  Vivacom Art Hall Oborishte 5.  Откритата в началото на седмицата изложба привлече ценители и познавачи на творчеството на Илиева. А цветният калейдоскоп от творбите й могат да се видят до 5 май 2023 г. в  Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5. Входът е свободен.

Експозицията е озаглавена „Другаде”, а авторът споделя, че това е нейният вътрешен свят - „в него цари хаосът, който с помощта на въображението ще роди един друг, измислен свят”. „Другаде” за гледащия картините, са възможните светове на фикцията, които в своето уединение на платното могат да оживяват и да танцуват, да се усмихват и пеят вълшебни песни, да разказват различни истории. Наречено „убежище” от Лариса Илиева, това нейно вътрешно и картинно пространство е приютило желанието и за бягство от злободневието.

 "Характерът на художника по някакъв начин се отбелязва в неговите произведения и силните характери създават силни произведения", каза кураторът Христина Бобокова при откриването на изложбата във Vivacom Art Hall Oborishte 5. Тя определи творбите като изключително позитивни.

Можем да добавим: звънливи цветове и мекота, творящи онази понякога невидима реалност, която изначално търси красивото. В арт - пространството на галерията, картините на художничката са органично вписани и същевременно добавят ярки емоции, създавайки усещането за движение и атмосфера на съзерцание.

Лариса Илиева сподели пред гостите, че виждайки залата е усетила възможността за симбиоза между картините и пространството.

С уважение към свободата на интерпретацията, към която картините й ни приканват, може да надникнем към два мотива в платната на Лариса Илиева. Природата, която също е убежище, символ на могъщо присъствие даващо спокойствие, хармония, но и възможност за изменчивост. Тя присъства в платната „Слънце в дъжда”, „Изгряващо слънце”, „Светлина в градината”, „Непознат свят”, „Слънчева алея”, „Тих следобед в Трианон”.

И вторият мотив е женският образ - също изменчив и непредсказуем, архетип и символ на красота и хармония, символ на сътворението, втъкан в картините на художничката, подобно на нейното деликатно присъствие. Женските фигури и лица понякога носят чертите на Лариса. И природата, и жената, ние възприемаме като непрекъснат генезис, като създаване (и изчезване) на формите в заобикалящата ни среда.

Художник на свободна практика, Лариса Илиева живее и работи в Париж. Автор е на повече от 20 самостоятелни изложби в България, Франция, Люксембург, САЩ и участва в множество международни групови изложби. Завършила е Факултета по изобразителни изкуства на университета „Св. Св. Кирил и Методий” във В. Търново, със специалност живопис в класа на проф. Н. Русчуклиев.

Разделя творческата си работа и живот между Париж и България. Със съпруга си - художникът Николай Панайотов, създава през 2008 г. „Бялото училище”, център за съвременно изкуство в с. Стоките, Севлиевско. Върху творческото и развитие влияние оказват импресионизма и постимпресионизма, както и художници като Фрида Кало и Дейвид Хокни.

„Очертавам образи без повествование, водена от идеята за определен цитат от минало или настояще”, откровена е художничката пред почитателите си.

Лариса Илиева е визуален естет, които освобождава цветовете и формите от класическото им възприемане. Техника с влияние на класическата живопис, в която се чувства артистичното опиянение на сецесиона и елегантността на японската гравюра. Комбинира интензивни цветове с интуитивна хармоничност като дозировка и поставя графични ритми от черен туш.

Людмила Ташукова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"София е музика и танц" под патронажа на председателя на СОС Геор......

Председателят на СОС Георги Георгиев е патрон на концерта "София е музика и танц" на 27 септември от 19 часа в Музикални...

Прочети още keyboard_arrow_right