Творби на славянски композитори ще звучат в Католическата катедрала в София

Творби на славянски композитори ще звучат в Католическата катедрала в София

Снимка: БНР

Произведенията са от втория концерт от цикъла „Католически меси“

На 27 януари от 19ч. в Католическата катедрала „Св. Йосиф“ в София, ще бъдат изпълнени „Католически меси“ от славянски композитори. Смесеният хор на БНР и неговият главен диригент Любомира Александрова канят своята публика на концерта,  който е част от музикалните събития по повод 70-годишнината от създаването на хоровата формация на Българското национално радио.

В програмата са включени:  Александър Гречанинов – Празнична меса оп. 154 (Missa Festiva) и Леош Яначек - „Отче наш“ (Pater Noster). Солисти на концерта - Янко Маринов (орган), Димитър Зашев (тенор) и Ирина Първанова (арфа).

Смесеният хор на БНР е създаден е през 1952 г.  Репертоарът му обхваща знаковите творби от кантатно-ораториалния и оперния жанр от Барока до съвременната музика. Сред паметните записи на състава се открояват Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, Реквиемите на Волфганг Амадеус Моцарт и Джузепе  Верди, „Стабат Матер“на  Джоакино Росини, и на Франсис Пуленк), „Симфония на псалмите“ и „Сватба“ на Игор Стравински, „Цар Давид“ на Онегер и още много записи за Златния фонд на БНР. 

Формацията е участвала в  забележителни мащабни оперни продукции в оперните театри в Лион, Лимож, Авиньон, Безансон, Ним, Оранж.  В своята 70-годишна история хорът е осъществил успешни турнета в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Гърция, Япония и др.  Маестро Михаил Милков ръководи Смесения хор на БНР повече от 40 години, превръщайки състава в един от водещите хорове в България благодарение на прецизността при музицирането, експресивността на звука и чистотата на интонирането. След 1994 г. със Смесения хор работят диригентите Андрей Андреев, Никола Липов, Методи Матакиев, Драгомир Йосифов, Румен Райчев. От 2016 г. диригент на Смесения хор е Любомира Александрова.

Входът за втория концерт от цикъла „Католически меси“, който ще се състои на 27 януари (четвъртък), от 19ч. в Католическата катедрала в София е свободен.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Осмо издание на “Срещи на младото европейско кино” в София...

Прожекции на непоказвани досега филми, уникален киноконцерт, уъркшопи и лекции и международна конференция очакват младит...

Прочети още keyboard_arrow_right