Творбите на Кристо и Жан-Клод на различни места в София

Творбите на Кристо и Жан-Клод на различни места в София

Снимка: Фейсбук

Проектът е на Столична община в партньорство със Софийската градска художествена галерия, Националната художествена академия и др.

Изложби, специални издания, лекции, филми и образователна програма са част от събитията, включени в проекта на Столична община в почит на живота и творчеството на Кристо и Жан-Клод. Творби на именития тандем могат да се видят на различни места в столицата от 2 септември до 7 ноември т. г., съобщиха от Московска 33.

Докато последният проект на артистичното дуо - опаковането на Триумфалната арка - се реализира в сърцето на Париж, на различни места в София ще се срещаме с творбите им, ще говорим за тях, ще честваме работата им и световното културно наследство, което оставиха след себе си.

Началото на проекта е с две изложби в Галериите на открито на Столична община. От 2 до 15 септември в Градската градина и от 7 до 24 септември в градина “Кристал” ще бъдат представени постери от Музейната сбирка на Националната художествена академия, които проследяват хронологично творческото израстване на Кристо и Жан-Клод.
„Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ се нарича ретроспективната изложба с фотографии на Волфганг Фолц и куратор Матиас Коденберг, която ще бъде открита в Софийската градска художествена галерия на 8 септември. До 7 ноември ще имаме възможност да видим някои от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод, както и уникални кадри, запечатали моменти от живота им.

Каталог, кинопрожекции, лекции и турове с кураторите ще съпътстват изложбата. Специален акцент в програмата ще са лекциите на Софи Дюпле – главен куратор в центъра „Помпиду“, Матиас Коденберг – личен приятел на Кристо и Жан-Клод и изследовател на работата им, както и на художника Лъчезар Бояджиев.

Културно-образователна програма ще обживи и ще доближи още повече до публиката творчеството на Кристо и Жан-Клод. Тя е наречена „Гледане с разбиране“ и е организирана от фондация „Изкуство – Дела и документи“ в партньорство с Гьоте институт и Детска архитектурна работилница. Събитията са за широка аудитория и представители на различни поколения. Целта на програмата е да скъси дистанцията с публиката, да представи на достъпен език и да отвори диалог за творчеството на Кристо и Жан-Клод и връзката им с България.

Програмата цели да предложи нов тип изживяване на изкуството на Кристо и Жан-Клод. В нея са включени безплатни турове в изложбата на Волфганг Фолц в СГХГ, специализирани посещения за хора от третата възраст, детски архитектурни работилници, както и аудио перформативна разходка по пиеса на Мартина Новакова и Мигел Валентин. Някои от събитията ще се провеждат на открито и ще изискват предварително записване на участниците.

Българският графити артист Насимо ще създаде мемориален стенопис върху фасадата на Софийската математическа гимназия, посветен на Кристо и Жан-Клод.
На 10 септември фестивалът Master of Art ще е посветен на Кристо и Жан-Клод. Един от акцентите е прожекцията на документалния филм “Кристо в Париж” (1990) от 17.00 ч. във Vivacom Art Hall Оборище 5, разказващ за проекта по опаковането на Пон Ньоф в Париж.

Подробностите за отделните събития ще бъдат публикувани в страницата за култура на Столична община artsofia.bg и във фейсбук страниците Столица Култура и ArtSofia.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right