Творци от три континента идват в София за Международно триенале на графиката (СНИМКИ)

photo_library
 • Творци от три континента идват в София за Международно триенале на графикат

  Снимка: Столична община

 • Творци от три континента идват в София за Международно триенале на графикат

  Снимка: Столична община

 • Творци от три континента идват в София за Международно триенале на графикат

  Снимка: Столична община

Всички изложбени зали в галерията на СБХ на „Шипка 6" в София ще предложат внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство, съобщават от Столична община. Официалното откриване ще се състои на 5 декември от 18:00 ч.

Поводът е 9-Международно триенале на графиката – София и неговата богата съпътстваща програма, включваща още четири изложби, лекции, демонстрации.

Събитието, което има близо 30-годишна история, е създадено по инициатива на секция „Графика и илюстрация" към СБХ и е най-представителната международна проява на Съюза на българските художници. За своите девет издания Триеналето се утвърди като актуална графична платформа и се нарежда сред значимите международни форуми в областта на визуалните изкуства у нас.

Деветото триенале не само представя процесите и тенденциите в света на графиката, включвайки стотици произведения на близо 200 автори от 26 държави, позиционира съвременната българска визуална култура в международен контекст, поставя София сред влиятелните графични средища, но преди всичко допринася за утвърждаването на нови имена и актуални посоки в класическите и експериментални графични форми.

По покана на Триеналето в София пристигат Мариана Смит от САЩ, Майкъл Кемпсън от Австралия, Давид Артеагоитиа и Педро Галилея от Испания, които освен членове на международното жури за определяне на наградите, са и куратори на съпътстващите изложби.

Официалната церемония за обявяване на наградите е на 5 декември от 18.00 ч., когато освен Триеналето, ще бъдат открити и останалите изложби:

- Самостоятелна изложба на Джанг Хюей, Китай - носител на Голямата награда от предишното издание на Триеналето;

- Референти - съвременна испанска графика;

- Сборна изложба на австралийска графика.

Първото събитие от програмата на Триеналето е откритата на 23 ноември в Галерия „Академия" самостоятелната изложба LIMINAL на Мариана Смит, която продължава до 6 декември.

Организаторите планират лекции и демонстрации, както и издаването на пълен двуезичен каталог, който ще бъде представен през последната седмица на януари 2024 г. и допълнително ще допринесе за популяризиране на триеналето сред създателите и ценителите на графиката у нас и по света.

9-ото Международно триенале е организирано от Съюза на българските художници и е част от Календара на културните събития на София и се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изложба, посветена на Несебър, откриха в Софийския университет...

Изложбата „Старинен Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“ беш...

Прочети още keyboard_arrow_right