В Дома на киното в София ще бъде отбелязан 100-годишният юбилей на Анжел Вагенщайн

-

Снимка: Colibri

100-годишния юбилей на големия български писател, киносценарист, хуманист и общественик Анжел Вагенщайн ще бъде отбелязан в София днес, 17 октомври. Официалното честване ще се състои от 18:00 ч. в Дома на киното в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри.

По този повод от издателство „Колибри“ предлагат на читателите ново издание на двата му знакови романа „Петокнижие Исааково“ и „Сбогом, Шанхай“. Преди броени дни излезе от печат и специално илюстровано издание на „Съновидение за св. Борис I“, също посветено на достолепната годишнина.

"Анжел Вагенщайн е една изключително ярка личност с респектиращ интегритет. Но какво е един век на фона на вековечните ценности и идеи, оплодили неговото литературно и кинематографично творчество… Заедно с романа „Далеч от Толедо“ посочените заглавия оформят своеобразен триптих, посветен на съдбата на европейските евреи през Втората световна война. Редейки думите като перли в огърлица, писателят създава разтърсващ и пленителен разказ за мътния въртоп на една преломна епоха, за пъстротата на човешките характери и краха на илюзиите, за сложността на живота, който е безсърдечно кратък, а човешката надежда – неутолима", отбелязват от издателството.

Навръх рождения ден на Анжел Вагенщайн, на 17 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното в столицата, ще бъде излъчено негово обръщение към всички приятели и ще бъде дадена думата на всички официални лица, дошли да го поздравят. Тържественото събитие ще бъде увенчано с прожекция на филма „Звезди“ на реж. Конрад Волф, копродукция на България и ГДР по сценарий на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с Голямата награда на журито в Кан и с номинация за „Златна палма“.

За почитателите на творчеството на Анжел Вагенщайн в рамките на фестивала Синелибри в София може да се види и филмът „Гоя, или тежкият път на познанието“ на режисьора Конрад Волф. Филмът ще бъде излъчен в Евро Синема на 19 октомври, сряда, 18:00 ч., както и в Културен център G8 на 23 октомври, неделя, 14:15 ч.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right