В Къщата на София стартира проектът "Забравеният Лозенец", посветен на историята на квартала

-

Снимка: "Къщата на София"

Стартира проектът „Забравеният Лозенец“, финансиран от Национален фонд "Култура".

В рамките на проекта в "Къщата на София" веднъж месечно ще се организират тематични вечери с основен лектор журналистката Магдалена Гигова, която от години се интересува и работи в областта на историята на столицата и хората, живяли в нея. От нея ще можете да научите за създаването на квартала, за архитектурата на знаковите къщи, за известните хора на изкуството, журналисти и учени, които са живели там.

Представянето е интерактивно с видеа, снимки и музика от съответния исторически период, а присъстващите ще могат да задават въпроси, да разказват свои спомени или да разпитват поканените близки на героите, на които е посветена вечерта, както и на известни съкварталци. Ще бъдат поканени студенти, ученици, представители на посолства, чужди културни центрове от държавите, където са учили или работили обектите на лекциите.

Темите на срещите са дванайсет:
Адриана Будевска,Елин Пелин,Йордан Йовков,Валери Петров, "Под липите" и „вечните и святите”: Дора Габе, Елисавета Багряна и Пейо Яворов, Кръстю Сарафов, Димитър Димов, „Дядославейковите дъбове“, Парашкев Хаджиев, Пенка Касабова, Гео Милев и Борис Христов, Ирина Тасева, Илка Попова.

„Ще припомним на самите лозенчани къде живеят. Кварталът е бил нещо като „Кой кой е“ на българската наука, изкуство, култура и журналистика в началото на 20 век и този проект, финансиран от Национален фонд "Култура" ще трае цяла година“, каза в студиото на Радио София Магдалена Гигова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изложба "Българско културно наследство в чужбина: места и практик......

Изложба, посветена на българското културно наследство в чужбина беше открита днес, 9 август, в Националния етнографски м...

Прочети още keyboard_arrow_right