В Националната библиотека в София отбелязаха 100 годишнината на Радой Ралин

-

Снимка: Столица.bg

Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ тържествено отбеляза 100 години от рождението на големият сатирик, писател и поет Радой Ралин, и 90 годишнината на Марко Ганчев, съобщават от библиотеката. Събитието премина под надслов „ПОДбудителите – 190 години сатира“.

„Това са автори, които с творчеството си, със сатирата си възпитаха поколения наред на гражданско мислене, те бяха и остават личности, които ни учат на морал и на съвест“, каза директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова при откриването на събитието.

Идеята да се честват ПОДбудителите в навечерието на 1 ноември се родила спонтанно в разговор с Ганчо Марков, сина на Марко Ганчев, сподели Кин Стоянов, син на Радой Ралин. Двамата решили, че е подходящо да ги нарекат ПОДбудители, защото: „Това са хора на духа, които включват България в духовната сфера на Европа, които на практика са измъкнали българската култура от стигмата на социалистическия реализъм и са я върнали към реалността“ – каза Кин Стоянов.

Марко Ганчев говори за приятелството си с Радой Ралин, датиращо от времето, когато е бил на 15 години, а Радой Ралин на 25, и продължило през целия им живот.

В началото на 2022 г излезе юбилейно издание, инициирано от Недялко Йорданов, по случай 100 годишнината от рождението на големия писател, поет и сатирик Радой Ралин, в което са събрани всички негови знакови произведения и книга с избрани стихове, подготвена от проф. Божидар Кунчев. Отново е отпечатана и най-популярната книга на Ралин „Люти чушки“ като фототипно издание, подготвено от наследниците на сатирика.

Близките на големия карикатурист и илюстратор на книгите на Радой Ралин Борис Димовски връчиха първото отличие на негово име за ПОДбудител - карикатурист на Йовчо Савов.

Честването завърши с инициатива за преименуването на спирката на градския транспорт от „Хотел Плиска“ на „Площад Радой Ралин“, като предложението ще бъде изпратено до Столичния общински съвет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right