В НБ "Кирил и Методий" Маргарита Петкова и Добромир Банев представят „Яворов и морето“

В НБ "Кирил и Методий" Маргарита Петкова и Добромир Банев представят „Яворо

Снимка: artday.bg

Двуезичното издание на френски и на български език "Яворов и морето" ще бъде представено в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на 17 май /понеделник/ от 17 часа. Събитието се провежда с участието на Маргарита Петкова, Добромир Банев, Анна Заркова, Ирина Флорин, проф. Николай Даскалов и доц. Ярмила Даскалова.

Поетичната книга "Яворов и морето" включва 20 стихотворения от анхиалския период на Яворов, в превод на френски език от световноизвестния преводач и поет, номиниран за Нобелова награда за литература 2019 - Атанас Ванчев дьо Траси. Той има издадени 70 стихосбирки, сам превел е 50 поета от цял свят, президент е на Световното движение на поетите и носител на орден „Стара планина”.

"Яворов и морето" излиза от печат по случай 120 години от пристигането на гениалния български поет на морския бряг, в някогашното Анхиало през 1889 година. През 1899 г. поетът се озовава на морския бряг като телеграфопощенец. Остава доста кратко – само година, но престоят му е добре запомнен. Според литературните изследователи на брега той създава около 50 свои стихотворения.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинският Дом на културата „Средец“ отпразнува с концерт 50-а го......

С празничен концерт тази вечер Общинският културен институт – Дом на културата „Средец“ отбеляза 50-го...

Прочети още keyboard_arrow_right