В РИМ-София представят проектите по програма "Навън"

 • Проекти по програма "Навън"

  Снимка: Столична община

Одобрените от Творческия съвет проектните предложения по програма "Навън" ще бъдат представени от дирекция "Култура" на Столична община в Реигоналния исторически музей - София. От 14 до 17 март 2019 г.  могат да се видят в РИМ-София, в галерийно пространство при "Триъгълна кула" на Сердика на бул."Княгиня Мария Луиза” №16

Проектните предложения ще бъдат показани в оригиналния си вид с всички придружаващи материали – макети и визуализации. Програмата е за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда – площадка „Мавзолей“. Одобрената творба ще бъде поставена на площадката на мавзолея, където доскоро бе Бронзовата къща. "Навън" е създадена в изпълнение на Стратегията „София – творческа столица“, а приоритет е развитието на творческата инфраструктура, обособяването на артистични пространства за изкуство, особено в публична среда.

Правилата на програмата предвиждат публично представяне само на одобрените от Творческата комисия проекти. Това са „Мавзолеят“ с автор Васил Симитчиев и „Един човек“ с автор Венелин Шурелов. По конструктивно-технически причини проектът „Мавзолеят“ няма да бъде реализиран и беше оттеглен от автора си.

Поради засиления обществен интерес към програмата, ще бъдат представени всички 18 проекта - Фондация Аматерас, „Семейство – три тотема“, Тодор Тодоров, скулптура; Фондация ДА ЛАБ, „Един човек“, Венелин Шурелов, инсталация; Васил Симитчиев, „Камбаната“, инсталация; Васил Симитчиев „Мавзолеят“, инсталация; Станимир Цонев Божилов, проф. Олег Гочев и Румен Кожухаров, „Арка на толерантността и на приемствеността“, арт инсталация; Николай Панайотов, „Конуси“, инсталация; Сдружение „Тух арт“, „1990“, обект, Destructive Creation; Христо Гелов, „Отворено – Open“, инсталация; Андрей Врабчев, „Мавзолей“, скулптурна инсталация; Светослав Теодоров Недев, „Либер мунди“, инсталация; Иван Русев, „ Каменен лабиринт с „пеещи колони““, инсталация; Студио A PRIORI, „МЕХ“, Марио Радев, инсталация; Сариев Галерия, „Стрийт лайт София 2019“, Стефан Николаев, инсталация; Камелия Белинчева, „Танц на светлината“, инсталация; Сдружение Проект А, „Погледът на свободата“, Хубен Черкелов, инсталация; Данчо Йорданов „Пропуснати възможности“, инсталация; Тодор Димитров, „Снопът“, инсталация; Добромир Вичев, „Ние“, скулптура.

Към настоящия момент одобреният за реализация проект „Един човек“ на Венелин Шурелов е в процес на съгласуване, според изискванията на Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община. Следващият етап е одобрението на проекта „Един човек“ от Столичния общински съвет и подписването на договор, с който да се гарантира финансиране на проекта.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Може ли София да се увеличи с още 1 млн. души?
 • Да (36%, 4 Гласове)
 • Не (45%, 5 Гласове)
 • Не мога да преценя (18%, 2 Гласове)
Общо гласували: 11 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Лятната сцена на НДК се открива днес с "Празник на буквите"...

С "Празник на буквите" днес от 17 часа официално ще бъде открита постоянната лятна сцена на НДК. Тя се намира в парка за...

Прочети още keyboard_arrow_right