В София откриват форум „Малки графични форми”

В София откриват форум „Малки графични форми”

Снимка: галерия Ко-оп

Домакини са СБХ и галерия „Ко-оп”

На 20 декември от 17 ч. СБХ - секция Графика и илюстрация и галерия „Ко-оп” ще открият Девети форум „Малки графични форми”.

Галерията изпраща 2021 година с една от най-популярните изяви на секция „Графика и илюстрация”  - форума „Малки графични форми”. За втори път домакин на събитието, което по традиция гостува на различни галерии в София и в страната, е галерия Ко-оп.

Форумът показва колко пъстро и многолико е съвременното българско графично изкуство; очертава посоки и тенденции, стилови и художествено-естетически търсения и демонстрира убедително артистичните превъплъщения и богатите възможности на различните графични техники - от класическите: офорт, акватинта, суха игла, преге, мецотинто, висок печат и литография до най-новите дигитални технологии. Освен с пищното разнообразие от произведения представеното блести с онова особеното обаяние, присъщо единствено на графичната миниатюра. Съчетала в себе си изтънченост и артистичност, тази специфична форма на графиката въплъщава послания и достойнства, които я превръщат в желано и постижимо изкушение за всички ценители, подвластни на красивото.

Изложбата предоставя уникалната възможност за поръчка на тиражи, изключително подходящи за подаръци и поздравления. Тази линия присъства в изложбата чрез примери за уникални графични коледни картички, избрани от лична колекция, формирана повече от три десетилетия.

Специално създадени от различни знакови български графици, тези картички с чувство за хумор и с настроение ни подсещат за повтарящата се мимолетност на празничната еуфория и за въодушевяващата сила на очакваното ново начало.

Деветият форум показва близо 100 графики на 45 съвременни български автори от всички творчески поколения, сред които преобладават най-младите, немалка част от които са родени през 21. век.

По традиция в изложбата присъстват и литографии на Стефан Марков (1940 – 2000), на когото са посветени и бронзовите плакети, придружаващи наградите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right