В София студенти от НХА показват изящно текстилно изкуство

В София студенти от НХА показват изящно текстилно изкуство

Снимка: Столица.bg

Изложбата показват в арт галерията на НДК

Интригуваща експозиция от избрани текстилни произведения ще бъде представена в Арт галерия – НДК в периода 9 – 23 декември. Проектът „Студентите: изящното в текстилното изкуство” включва избрани студентски творби от периода 2010-2021 г. Те са емблематични за проследяването на пътя на развитие и новите тенденции в съвременното българско текстилното изкуство, начертани от студентите и преподавателите в специалността "Текстил- изкуство и дизайн" на най-реномираното ни висше учебно заведение в сферата на изящното и приложно изкуство – Националната художествена академия, съобщиха от НДК.

Проектът обхваща и отбелязване на  122 години от първата школа за преподаване на текстил, в която вписват имената си знакови художници, оставили дълбоки следи в развитието на специалността през годините като проф. Димитър Балев, проф. д-р Асадур Маркаров, проф. Вихрони Попнеделев, проф. д-р Аделина Попнеделева, проф. Анна Бояджиева, доц. д-р Вержиния Маркарова, ст. преп. д-р Цвета Явашева. Сред тях са и проф. Марин Върбанов, проф. Васил Овчаров и Мара Йосифова, чиито творби съответно „1300 години българска държава”, „Посвещение” и „Птици”, „Композиция I” и „Композиция II” са уникална част от текстилното изкуство сред 120-те художествени произведения от 80-те години на миналия век, разположени в залите и пространствата на НДК.

В изложбата „Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт Галерията на НДК са включени тъкани произведения с различни сюжети и стилови характеристики, които продължават добрите традиции в българската текстилна школа. Но същевременно те са и иновативни, доколкото формално могат да бъдат определени като рисунка, живопис и скулптура, създадени с текстилни материали и техники.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right