В София връчват Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев“

В София връчват Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев“

Столица.bg

Конкурсът се организира от Националния литературен музей

На 19 ноември 2021 г., от 11:30 ч., в Литературен кабинет „Владимир Башев“ ще се състои тържественото връчване на Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев“ 2021. Тя се присъжда на всеки две години за издадена стихосбирка на автор до 32 годишна възраст – възрастта, на която си отива поетът Владимир Башев. Конкурсът се организира от Националния литературен музей и Национален дарителски фонд „13 века България“, съобщиха от Националния литературен музей.

За конкурса са постъпили стихосбирки, издадени през 2020 и 2021 г., на млади автори от цялата страна. Седемчленно жури с председател Георги Константинов и членове: Надя Попова, Валентина Радинска, Димитър Христов, Минчо Минчев, Атанас Капралов – директор на Националия литературен музей и Красимира Санкийска – представител на  Литературен кабинет „Владимир Башев“ ще излъчи наградения. По традиция председателят на журито Георги Константинов ще обяви носителя на наградата „Владимир Башев“ 2021, който ще получи картина, предоставена от Национален дарителски фонд „13 века България“ и почетна грамота от Националния литературен музей.

Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев“ е учредена през 1969 г. от в. „Пулс“, чийто първи главен редактор е именно Владимир Башев. Тя е едно от най-дълго присъжданите литературни отличия у нас. Връчва се на всеки две години за издадена стихосбирка на млад поет, в която се проявяват завидни данни за бъдещо литературно развитие.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Още едно българско заглавие на 26-ия София Филм Фест...

Копродукцията между България и Румъния „Смирен“, пълнометражен дебют на сценариста и режисьор Светослав Драг...

Прочети още keyboard_arrow_right