Валери Йорданов влиза в ролята на „Караконджул“ пред софийската публика

Валери Йорданов влиза в ролята на „Караконджул“ пред софийската публика

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Обичаният български актьор Валери Йорданов застава пред софийската публика в образа на „Караконджул“. Спектакълът по популярния разказ на Николай Хайтов „Дервишово семе“ ще се играе днес от 19:30 ч. на сцената на Народен театър „Иван Вазов“.  

„Караконджул“ е трагикомична равносметка на една необичайна съдба. Героят Рамадан Дервишов споделя с опитомения от него мечок, но най-вече със зрителите, житейския си път: оженен в невинността на своите 14 години, той губи любимата си, и любовта, изгаря от мъка, от страст по отмъщението – но с много вътрешни перипетии и колебания намира път към себе си. Проправя го трудно – защото е мъж див и неподчиним, изсечен като планинска скала.

Рамадан води спорове с кмета Чаталбашев, спомня си първите мигове на своя брак, който всъщност е една детска игра, копнее да е край любимата жена и това го смирява понякога, а понякога го прави велик в посвещението към нея.

Целият блика от природна сила, от наивни, но и мъдри открития, от смешни до сълзи разкази на случки, които разширяват представите за силата и смисъла на човешкото същество и неистовите му битки с и за живота.

Затворен в планинската си колиба и в непреживяната си любовна мъка, Рамадан Дервишов споделя себе си и своя първичен опит сякаш с целия свят – с хора, близки и далечни, случайни и съкровени, съседи и съселяни, с природата, домашните животни и така окръгля и преизпълва с вълнение и събития, с наивност и премъдрост, с болка и смях човешкото съществуване.

Неслучайно „караконджул“ е прозвище на човек, обзет от безсъние. Много безсънно-интересна е срещата с героя Рамадан, сътворен от един блестящ театрален екип и изигран от обичания актьор Валери Йорданов.

Режисьор на постановката е Стоян Радев. Следващите дати на представлението 19 и 28 януари, както и 16 и 28 февруари.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right