Виртуална обиколка на постоянната експозиция предлага Регионалният исторически музей на София

-

Снимка: Stolica.bg

Регионалният исторически музей – София вече предлага виртуална обиколка на постоянната експозиция, съобщават от музея. Осемте зали от постоянната експозиция са заснети с помощта на технология за 3D заснемане с камера.

Постоянната експозиция проследява развитието на града от VI хил. пр. Хр. до средата на XX в. и обхваща период от повече от осем хиляди години. Благодарение на новото приложение, всеки ще има възможност да се докосне до бита на най-древните обитатели на Софийското поле и да усети християнския дух на Софийската Света гора. Достъпни чрез виртуалната обиколка за разглеждане са и най-ценните предмети и хералдически символи на владетелите от Третото българско царство, както и експонати, които са били част от дома и ежедневието на софиянци в края на XIX и първите десетилетия на ХХ в.

Виртуалната разходка предоставя свобода на движение и взаимодействие със средата, чрез добавени интерактивни маркери за избрани експонати. Във всяка една от тематичните зали могат да се открият допълнителна информация за периода и интересни факти за някои от експонатите в нея. Така всеки виртуален посетител ще може да се потопи в хилядолетната история на София от всяка точка на света – от уюта на дома си до класната стая.

Включени са теми като „Наследството на древността“, „Силата на духа“, „Династичната връзка със Западна Европа“, „Дворцовият кабинет“, „Софийската улица“, „Държавните и общинските институции“, „Домът и облеклото на софиянци“ и др.

„Почти е като наистина. Действително се влиза от централния вход, може да се види дори работното време на музея. Посетителят може сам да избере последователността, т.е. имаме стандартна ходова линия в музея, която следва хронологичния разказ на софийската история, може да си избере и конкретна зала, съобразно своите интереси“, каза в ефира на БНР Ерина Кръстева от Регионалния исторически музей – София.

Проектът е осъществен с подкрепата на Столична община, Програма „Култура“ –2021 г., по проект „3D виртуална разходка в Музея за история на София“ на Фондация „Съкровищата на България“, в партньорство с Регионален исторически музей – София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right