Военноисторическият музей представя София по време на Втората световна война

-

Снимка: Facebook

Последна възможност ще имат столичани да видят изложбата, която предизвиква посетителите да погледнат войната през очите на хората, които са я преживели. Това съобщават от Националния военноисторически музей в София.

Пространството за изживяване "Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София" може да бъде посетено до края на август. Експозицията потапя присъстващите в атмосферата преди и след началото на Втората световна война. Посетителите ще имат възможност да се "разходят" из София от 30-те години на миналия век, а след това ще видят, чуят и усетят съкрушителния удар, който бомбардировките нанасят върху облика на града, и ще съпреживеят съдбата на стотиците, останали без дом.

Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори като Асен Блатечки, Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова и Валентин Ганев, допълват картината на едни от най-драматичните дни за София и нейните граждани.

Пространството за изживяване "Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София" е проект, реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, финансиран от програма "Култура" на Столична община. Изложбата е открита през ноември 2019 г. В нея присъстват сетивни стимули, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати. Към проекта е разработен и специален сайт.

Специално подготвени интерактивни приложения позволяват да се проследи съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници – материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София.

Пространството може да се разгледа до края на август в работните дни на Националния военноисторически музей от сряда до неделя, от 10,00 до 18,00 часа.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right