Връчват наградата Хеликон в София за 2021 година

Връчват наградата Хеликон в София за 2021 година

Снимка: Столица.bg

12 са номинираните произведения от български автори

На 9 декември от 18.30 в Софийска градска художествена галерия за 20 пореден път ще се проведе официалната церемония по връчването на Наградата Хеликон за нова българска художествена проза.

12 са номинираните белетристични произведения от български автори. Тази година жури с председател проф. Боян Биолчев и членове Елена Алексиева, Росица Ташева, Емил Андреев и Бойко Ламбовски определи дванайсет заглавия, участващи в надпреварата за Награда Хеликон. Ето някои от тях: „Резиденцията“, роман от Георги Тенев, изд.„Колибри“ . Романът е номиниран за антиутопичното си визионерство и дисекцията на понятието власт в многопластов аспект. „Накрая авторът умира“, роман от Герган Ценов, изд.„Фама“. Романът е номиниран за безмилостното гмуркане в дълбините на капсулиращото се индивидуално съзнание.

„Вегаски истории за мистици и пророци“, сборник разкази от Иван Владимиров-Нав, изд.„Парадокс“. Сборникът е номиниран заради опустошителната лекота на хумора си и ведростта на посланията си.

„Опашката“, роман на Захари Карабашлиев, изд.„Сиела“. Романът е номиниран заради високохудожественото и емоционално изследване на антиномиите в морала и живота ни.

„Шестият пръст“, роман на Деляна Манева, изд.„Сиела“. Романът е номиниран заради находчивото вглеждане в бита и практиките на разломеното съвременно съзнание.

„Мисия Туран“, роман от Алек Попов, изд.„Сиела“. Романът е номиниран заради унищожителния си сатиричен прицел към закостенели политически и обществени идеологеми. „Т като Ташкент“, роман от Христо Карастоянов, изд.„Жанет 45“. Романът е номиниран за изследователската си смелост и стряскащите хипотези към историческите ни тайни.

„Шахматни етюди или 32 бели полета“, сборник разкази от Николай Петков, изд.„Фама“. Сборникът е номиниран за блестящия си мистификационен ракурс към миналото с уж рационалната му рамкираност. „Момичето, което предсказваше миналото“, сборник разкази от Красимир Димовски, изд. „Хермес“. Сборникът е номиниран за филигранната стилистична шлифовка и дълбочината на метафизичните си прозрения.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right