Юбилейна изложба за 170-годишнината от рождението на Иван Вазов

Народна библиотека

Снимка: Столица.bg

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ открива юбилейна изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ във вторник, 7 юли, от 11.00 ч., съобщава Офнюз. Тя е посветена на 170-годишнината на Иван Вазов.

Изложбата включва 20 документални пана, които илюстрират важни моменти от живота на Иван Вазов, представени чрез неговите спомени. Специално място е отредено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов.

В изложбата са подредени и ценни експонати, които са  доказателство за обичта и признателността на българския народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

В изложбата могат да се видят снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници. Важен момент са творческите срещи, приятелства и работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.

Юбилеен вестник, който Националният литературен музей издава по повод 170-годишнината от рождението на Народния ни поет, ще бъде представен на откриването във вторник.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените в София...

В Деня на Земята, 22 април, на Моста на влюбените до НДК в София ще бъде официално открита изложбата "Ледовете на Антарк...

Прочети още keyboard_arrow_right