Юбилейна изложба за 170-годишнината от рождението на Иван Вазов

Народна библиотека

Снимка: Столица.bg

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ открива юбилейна изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ във вторник, 7 юли, от 11.00 ч., съобщава Офнюз. Тя е посветена на 170-годишнината на Иван Вазов.

Изложбата включва 20 документални пана, които илюстрират важни моменти от живота на Иван Вазов, представени чрез неговите спомени. Специално място е отредено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов.

В изложбата са подредени и ценни експонати, които са  доказателство за обичта и признателността на българския народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

В изложбата могат да се видят снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници. Важен момент са творческите срещи, приятелства и работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.

Юбилеен вестник, който Националният литературен музей издава по повод 170-годишнината от рождението на Народния ни поет, ще бъде представен на откриването във вторник.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За първи път Народният театър има лятна програма...

Народният театър „Иван Вазов“ за пръв път в историята си работи и през лятото, съобщава БТВ. През август тра...

Прочети още keyboard_arrow_right