За час свършиха евтините билети за гостуването на Джон Малкович в Народния театър

photo_library
  • -

    Снимка: Facebook

  • -

    Снимка: Facebook

Билетите за театралното събитие на годината - пиесата "В самотата на памуковите полета" със световноизвестния американски актьор Джон Малкович на сцената на Народния театър в столицата бяха пуснати за продажба днес в 12,00 часа. Само час по-късно вече не можеха да се намерят от обявените билети от по-нисък клас на цена 50 или 100 лева.

От театъра съобщават, че над 70% от билетите са били продадени в първите 2 часа от тяхното пускане. 

Спектакълът  „В самотата на памуковите полета“ на известния руски режисьор Тимофей Кулябин ще се играе на сцената на Народния театър на 16, 17 и 18 февруари.

Билетите за Джон Малкович - цена до 400 лева, в продажба от сряда

Интересът към постановката оправдано е огромен и опашки се извиха пред касата на Народния театър, тъй като сайтът на театъра беше блокирал, а постановката изобщо не присъстваше в афиша и не беше възможно да се купи билет онлайн, видя Столица.bg. Само час след пускането на билетите в продажба обаче бяха останали места само от 350 и 400 лева. Много разочаровани почитатели на театъра коментират, че още преди обявения час 12,00 за начало на продажбите, в сайта на Ивентим не е имало билети под 250 лева. Зрителите се питат дали някой изобщо е успял да закупи билет на цена от 50 или сто лева.

От вчера в мрежата се коментира, че цените, обявени от Народния театър, са неоправдано високи за ниските доходи на българина. "Вариантите да гледаме Малкович на живо са два: 1. Продаваме колата и купуваме билет за Народния театър и 2. Палим колата и потегляме за Гърция, където цените са съвсем различни", коментираха в мрежата почитателите на изкуството. За сравнение, цената на билета в южната ни съседка варира от 5 до 55 евро, като основната част от разходите по скъпия спектакъл са поети от фондация "Онасис".

"Достъпът на българския зрител до театрални продукции с участието на световноизвестни имена е силно ограничен. Затова ръководството на театъра прие това предизвикателство и осигури на публиката възможността на живо да се срещне с изкуството на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте в постановката на Тимофей Кулябин", отбелязват от театъра, като подчертават, че спектакълът се реализира изцяло със собствени средства.

"Настоящите цени не са проява на алчност и самозабрава, а намереният баланс между наличните зрителски места в театъра и необходимостта да се балансират направеният разход и приходът.

Ръководството на театъра трябваше да вземе решение дали да предостави възможност на българските зрители да видят този спектакъл в София, макар и на по-висока цена, или напълно да ги лиши от тази възможност. В крайна сметка, бе поет рискът от едно такова непопулярно решение и спектакълът все пак ще бъде представен", казват от ръководството на театъра, като подчертават, че това е еднократно гостуване на чуждестранен спектакъл,в който участват двама световноизвестни театрални и кино актьори.

Разбира се, изкуството струва пари, никой не оспорва този факт. Но защо се оплакваме в такъв случай, че културата на българина изостава, след като на практика широката публика няма шанс да се докосне до стойностно изкуство? Как искаме да имаме интелигентно, образовано и критично общество, след като два билета за театър са на стойността на една месечна заплата? Простият отговор е, че изкуството явно не е за всеки, особено изкуството в Народен театър. По-трудният въпрос е - защо?

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 44 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 146 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В аулата на Софийския университет ще прозвучи Stabat Mater от Дж.......

"Европейски музикален фестивал" кани почитателите на сакралната музика на Великденски концерт с безсмъртната барокова тв...

Прочети още keyboard_arrow_right