За празника на София представят изложбата "Рилският водопровод"

За празника на София откриват изложбата "Рилският водопровод"

Снимка: НБ "Св. св. Кирил и Методий"

Изложба за водоснабдяването на София ще бъде представена в НБ "Св. св. Кирил и Методий" по случай Деня на София - 17 септември. Експозицията "Рилският водопровод" проследява развитието на водоснабдяването на столицата и "виновникът" за това - най-успешният кмет инж. Иван Иванов.

Акцентът е водоснабдяването от началото на XX век. Водата в София идва от язовир "Искър". Водният обект пък е проектиран и построен от най-успешния кмет на София – инж. Иван Иванов.

Той е роден през 1891 г. в семейството на полк. Никола Иванов – герой от Балканската и Междусъюзническата войни и като достоен син Иван Иванов записва Военното училище в София. След това е приет в Техническия университет в Мюнхен, Германия, където завършва хидроинженерство през 1915 г.

На 27 години Иван Иванов  прави смелото предложение водоснабдяването на София да идва от Рила. Самият той обикаля планината, проучва терена и проектира Рилския водопровод.

За строежа на това сложно водно софийско съоръжение е приет специален закон, а за сътрудници са поканени чуждестранни специалисти като инж. Франк Шьон Брюнер, един от авторите на Виенския водопровод. На 23 април 1933 г. софиянци се събират на стадион "Юнак" и след осемгодишно строителство водата от Рила бликва като гейзер.

В изложбата за първи път се представя и План на водоснабдяването на София от 1885 г. – ценно дарение от частно лице.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Общинският Дом на културата „Средец“ отпразнува с концерт 50-а го......

С празничен концерт тази вечер Общинският културен институт – Дом на културата „Средец“ отбеляза 50-го...

Прочети още keyboard_arrow_right