Захари Карабашлиев: Мястото на Гърдев и на Морфов е вътре в театъра

-

Снимка: Столица.bg

"Посланието, което ръководството на Народния театър изпраща към творците е - ние можем без вас!" това каза пред БНР Захари Карабашлиев, който подаде оставка от поста главен драматург на театъра преди дни. Неговото напускане дойде след "конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция", както написа самият той във фейсбук.

И Захари Карабашлиев подаде оставка в Народния театър

По думите му, той може да пише и от спалнята си, но мястото на Явор Гърдев и на Александър Морфов е вътре в театъра, защото те не могат да режисират от вкъщи.

Днес директорът Васил Василев беше изслушан в парламента и заяви, че в театъра няма и никога не е имало политически назначения.

"Това, което направих в Народния театър, това си е моят личен протест. Аз повече вярвам в индивидуалния протест. Вярвам в това - нещо, което смяташ, че не е редно, да не минава през теб. Не може да ходим на площада да протестираме, а когато несправедливостта мине през теб, ти да се обърнеш на другата страна, а не да гледаш истината в очите. ... На мен ми е мил Театърът и затова го напуснах", каза още Карабашлиев. Според него проблемът е най-вече в отровената атмосфера в столичният Народен театър. Той отбеляза, че е нормално всеки от актьорите в трупата да има своя позиция по темата и да не излизат с обща.

Писателят коментира още, че последиците от случващото се в Народния театър в краткосрочен план са неприятни, а в дългосрочен - не се знае как могат да се оправят, защото няма воля за решаване на спорния въпрос. Карабашлиев обясни, че песимизмът му идва от това, че и двете страни - от едната страна Кръстева и Васил Василев, а от друга страна Александър Морфов - са много твърди.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right